רציתי לתת צדקה ולא יכולתי, מה התיקון?

  • כ"ה כסלו התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב,
אני נוהג הרבה פעמים לתת צדקה למזכי הרבים שמחלקים דיסקים וספרונים בצמתים, פעם אחת כיוונתי לתת צדקה ונאלצתי להמשיך (כי היה רמזור ירוק ולא יכולתי לעכב תנועה), ועשיתי פרסה וחזרתי שוב על אותו צומת כדי להספיק לתת צדקה וקרא לי שוב אותו מקרה עם הרמזור בפעם השנייה והמשכתי לדרכי ולא חזרתי.
האם נפלתי כאן בעוון כיוון צדקה במחשבה?
ואם כן מה התיקון על זה?

תשובה

שלום רב,

אם גמרת בלבך כך וכך אתן לצדקה, זה מחייב אותך - ראה https://www.hidabroot.org/question/284154

והנה לגבי מי שהוציא כסף מכיסו על דעת לתת לעני, אך אותו עני חלף הלך לו - יש מי שהורה שיש לתת את הכסף לעני אחר (דרך אמונה חלק א' הלכות מתנות עניים פרק ח בציון ההלכה ס"ק פח בשם מרן החזון איש זצ"ל), ויש מי שהורה שהוא פטור, כיוון שעל דעת אותו עני נדר, שרק אם הוא נמצא ורוצה לקבל הוא חייב לתת, ולכן אם חלף הלך לו שוב אין לו חיוב (שו"ת אבני ישפה חלק ד' סימן קא סוף ענף ד בשם הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל).

אולם במקרה שלך העני במקומו עומד, ומוכן לקבל את הצדקה, ולכן נראה שכולם יודו שעליך לתת לו את הצדקה. ואם אינך יכול להשיג את אותו עני, תן את הצדקה לעני אחר.

מכאן ולהבא העצה היא שתיזהר לגמור בלבך שאינך מכוון לזכות לעני עד שיגיע לידו ממש.

ראה https://www.hidabroot.org/question/297999

בברכה,

הלל מאירס