האם אדם לא דתי שעוזר לאנשים יקבל על כך שכר?

  • ז' תשרי התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב,
האם אדם (לא דתי) שעושה מצווה כמו לעזור לאנשים, להתייחס יפה וכו' יקבל על זה שכר גם שהוא לא יודע שזאת מצווה ולא חושב על זה?
תודה מראש

תשובה

שלום רב,

בפשטות יקבל על כך שכר, כי אמנם מצוות צריכות כוונה (שלחן ערוך אורח חיים סימן ס סעיף ד), אולם במצוות שבין אדם לחברו הכוונה לא מעכבת, כי העיקר הוא התוצאה שהיטיב עם חברו - והרי היטיב. ודבר זה נלמד ממה שכתב רש"י (דברים כד יט) שמי שנפלה סלע (סוג מטבע) מידו, ומצאה עני ונתפרנס בה, הרי הוא מתברך עליה. ע"ש. הרי שאף על פי שלא כיוון לשם מצווה, נוטל על כך שכר.

מקורות: יעויין מה שהביא בעניין זה בשו"ת חזון עובדיה (סימן כט אות ח).

בברכה,

הלל מאירס