כוונות בתפילה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרה"ג שמואלי שלום עליכם: ברצוני לדעת כאשר אני מתפללת איפה אני צריכה לכוון את הכוונות שאני מסיימת לקרוא את הברכה או שבין משפט למשפט אני עוצרת ומכוונת את הכוונות לדוגמא:בשמע ישראל יש הרבה כוונות (אדנות ,יחוד השם שם השם) וקשה לי לכוון את כולם בבת אחת האם ניתן לעשות זאת בין כל משפט שאני אומרת האם זה תקף גם לכל ברכה הרב לקחתי מאוד קשה את מה שקרה בישיבה במרכז הרב אני לא מוצאת שלווה לנפשי אחים של חברותיי נרצחו שם , ליבי כבד עליי וכל הסובבים מרגישים זאת אסור ליפול ברוח אך אני צריכה מילות חיזוק ועידוד שנזכה לבשורות טובות ולביאת גואל אחישנה

תשובה

שלום וברכה

כדאי מאוד לכוון את הכוונות של הפסוק לפני אמירת הפסוק, כך כתבו הפוסקים שעדיף לכוון לפני אמירת המילה מלאחריה, אבל אם לא הספקת לפני אמירת המילה תכווני אחר כך. בעניין האסון הנורא אקדים בסיפור שהיה בשנת תרפ"ט ובכן ראש ישיבת חברון נסע לאיסוף כספים באמריקה באותה שנה לביסוס ישיבתו והיה יהודי אחד שמאוד התלהב מדרשת הרב על גודל מעלת התורה ובהשפעת הרב החליט לשלוח את בנו לישיבת חברון ללמוד תורה ובאותה שנה היה הטבח הנורא בישיבת חברון כידוע וגם הבחור הזה נהרג בטבח, והרב היה מיצר מאוד שאשמת המות עליו, ולפחות בוודאי כך יחשבו בני משפחתו של הנפטר,

ולכן נמנע מלצאת לאמריקה למשך כמה שנים, אבל ההכרח לא יגונה והוא היה צריך לצאת שוב לאיסוף כספים והיה מתפלל בכל ליבו שלא יפגוש את האב השכול בחשבו לעצמו וכי מה אענה לו על כך אבל רצה הקב"ה ופגש אותו האב ברחוב ונתן לו שלום בפנים שמחות ושאל הרב לסליחתו שמפני עצתו נהרג הבחור וענהו האב יודעני למעלה מכל ספק שבני היה צריך למות מירייה ואילו לא היה בחברון היה מת פה באמריקה באיזה צורה שהיא, ומודה אני לך הרב שבזכותך בני מת בארץ ישראל על קידוש ה` ומתוך לימוד התורה.

ולעניינינו כל אלו שנהרגו שם לא נהרגו בטעות חלילה כל יהודי אפי` המאמין בצורה מינימלית יודע שבכל מקרה שמונת הבחורים שהיו שם היו נהרגים בכל מקרה, וה` זימנם למקום אחד ושיהיה בצורה קשה כזאת ובכך זכו הם למות מתוך קידוש ה` ומתוך לימוד התורה ולעורר את עם ישראל לתשובה. איננו יודעים את חשבונות ה` וה` אינו עומד למבחן לפי מעשיו היום או אתמול, וכי איך נוכל לנהל את העולם במקום הבורא.

בברכה - בנימין שמואלי