שאלה על ארוע מוזר שמתואר במסכת פאה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד תודה רבה על 2 התשובות בעניין הניסיונות של אברהם אבינו. במסכת פאה יש מעשה ברבי אליעזר שהיה פרנס. פעם אחת בא לביתו. שאל לבני ביתו. מה עשיתם בזמן שלא הייתי בביתי אמרו לו: באו שירא אחת של אורחים, ואכלו ושתו, והתפללו עליך בעבור שאכלו ושתו. אמר להם: אין כאן שכר טוב מין השמים! שאילו היו מבזים אותי, היה שכרי כפול מין השמים כפול. פעם אחרת בא לביתו, שאל אותם: מה עשיתם אמרו לו: באו שירא אחת לכאן, ואכלו ושתו, וקיללו אותך. אמר להם: כעת יש שכר טוב! השאלה המתבקשת מאליה היא כמובן: למה כאשר האורחים נהגו במידת הכרת הטוב והתפללו על רבי אליעזר, נאמר שאין כאן שכר טוב מין השמים, ואילו כאשר הם נהגו בכפיות טובה וביזו וקיללו אותו, נאמר ששכרו מין השמים כפול תודה רבה. עמרם פישר.

תשובה

שלום וברכה

ככל שהמצווה טהורה יותר וללא קבלת שכר בעולם הזה כך נשאר השכר שמור לעולם הבא, ולכן כאשר כיבדו אותו על מצוותו אין שכרו גדול כל כך מחמת הנאתו מהכבוד.

וכאשר ביזו אותו הרי שכרו כפול כי לא נהנה בעולם הזה ממצוותו.

בברכה – בנימין שמואלי