שאל את הרב - כללי

מה מיוחד בשפה הארמית?

  • כ"ח טבת התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,
1. האם השפה הארמית מקודשת יותר משפות אחרות באיזו שהיא צורה?
2. האם מלאכים בשמים משתמשים בשפה זו?
3. מדוע המון כתבים מהמקורות שלנו (גמרא, ספר דניאל, הזוהר וכדו') כתובים בחלקם או במלואם בשפה הארמית?
4. יש עוד דוגמא, יש מצווה לקרא שנים מקרא ואחד תרגום את פרשת השבוע, אף על פי שאנחנו מבינים יותר את המקרא כפשוטו, בלי התרגום בארמית. אז מדוע גם בימינו יש עניין לקרוא את התרגום בארמית?
5. האם יש עניין לבלבל את הסיטרא אחרא וזה בשביל זה בעצם?
אשמח לתשובה חלקית או מלאה בזמנכם הפנוי והיקר.
תודה.

תשובה

שלום רב,

1. לא.

2. לא, ויותר מזה אמרו במסכת שבת (דף יב עמוד ב) השואל צרכיו בלשון ארמי אין מלאכי השרת נזקקין לו שאין מלאכי השרת מכירין בלשון ארמי.

3. כי זו הייתה השפה המדוברת אז, וכמו שכתב בספר חסידים (סימן תשפה) שלכך כתבו התלמוד בבבל ובארץ ישראל בלשון ארמי כדי שידעו את המצוות אפילו עמי הארץ. ע"ש.

4. כתב השלחן ערוך (סימן רפה סעיף ב) אם למד הפרשה בפירוש רש"י חשוב כמו תרגום. וירא שמים יקרא תרגום וגם פירוש רש"י. והסביר המשנה ברורה שם, כי התרגום יש לו מעלה שניתן בסיני וגם הוא מפרש כל מילה ומילה וכו'. ע"ש. והמקור לכך שהתרגום ניתן בסיני נמצא במסכת מגילה (דף ג עמוד א).

5. כיוצא בזה כתב בספר יערות דבש (דרוש ד, במהדורת תשע"ב עמוד קנז) אך דע כי הם כמו לשון ארמית דבוק בלשון הקודש, כך החיצונים נאחזים בקדושה, ולכך שורש שלהם הוא ארמית כמו ששורש ישראל עם קודש בלשון קודש, כך חיות ע' שרים הנ"ל ע' לשונות שורש שלהם לשון ארמית הקרוב ללשון הקודש, ולכך בשנער ששם התחילה מהפלגה וע' לשון שם ראש לשונם לשון ארמית כאשר מבואר כמה פעמים בכתבי האר"י ז"ל, ולכך ליתן להם אחיזה לבל יקטרגו על ישראל למאוד אנו אומרים בסדרא דקדושה שהוא ואתה קדוש הקדושה בלשון קודש ופתרונו בלשון ארמאי, וכן הקדיש הכל בלשון ארמאי, ובזה יגיע להם יניקה ואחיזה בלשונם, ומזה שקעה קטרוגה למקצת ומתפייסים וכו'. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס