כיבוד הורים שלא מכבדים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה עושים כאשר האמא מתרחקת מילדיה כאשר האמא משקרת את ילדיה ומרמה אותם ופוגעת בהם כאשר הילד שומע מאדם קרוב שהאמא דיברה עליו דברים פוגעים האם כאן שהילד פגוע רוצה לנסות לקיים את המצווה אך קשה לו בגלל נסיבות אלו מדובר בילדה נשואה עם ילדים שלעולם לא פגעה באימה ותמיד כיבדה אותה.

תשובה

שלום וברכה

לאחר שנישאת אין לך כל חובה לכבד את הורייך על חשבון הבית, ולכן אינך חייבת לכבדה ותתרכזי בביתך.

כמובן שאין לך לדבר עליה לשון הרע, אך אינך חייבת לעזור לאימך כשהדברים מצערים אותך מאחר והדברים בוודאי פוגעים במשפחתך. אך ללא היתר זה אין מה לעשות ויש לכבד את האם למרות רעתה.

וכך כתב במנורת המאור פרק ט - כבוד אב ואם גרסי` במ` קדושין ירוש` בפ` קמא, ר` אבהו בשם ר` יוחנן אמר שאלו את ר` אליעזר, עד היכן הוא כיבוד אב ואם. אמ` להן, ולי אתם שואלים, לכו ושאלו לדמה בן נתינה. דמה בן נתינה ראש פטרובולי הוה. (פי` שלטון העיר). פעם אחת היתה אמו מסטרתו לפני כל בולי שלו. (פי` בולי, גדודיו). ונפלה השבט שהיתה מכה אותו בה מידה. ושחה לקרקע ונתנו בידה, כדי שלא תצטער.

בברכה - בנימין שמואלי