שמע ישראל

  • כ' כסלו התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב.
אני מניח תפילין , אומר את הפרשה ויְדַבֵּר יְהוָה אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר , מסיים ואז אומר את הפרשה שמע ישראל אדוני אלוהינו אדוני אחד .

עכשיו יש לי כמה שאלות ברשותך .

1. האם קודם צריך להגיד שמע ישראל ואז את הפרשה של התפילין או ההפך

2. שאני אומר שמע ישראל אדוני אלוהינו אדוני אחד והתלית עליי , האם אני צריך לעשות את התנועה שמכסה את העיניים עם התלית או שאפשר בלי .

3. איך עושים שמע ישראל עם התלית , האם לקחת את שני הצדדים ופשוט לכסות את העיניים או שפשוט אפשר צד אחד .

4. מה הדרך הנכונה לעשות שמע ישראל ? אני לדוגמה לוקח את האגודל + הזרת , האגודל מכסה את עין ימין והזרת מכסה את עין שמאל ושאר האצבעות יושבות על המצח .
אני שואל כי אני רואה תמונות באינטרנט שאנשים לוקחים את כל כף היד ,
מכסים את הפנים ואומרים שמע ישראל . לעומת זאת , אני רואה חלק שעושים בדיוק כמו שתיארתי שאני עושה ולכן זה מבלבל ולא מובן מה נכון .

5. שאלה שלא קשורה לנושא .

יש מלא אנשי "רוח" שהם יהודים , כאלה שנסעו למזרח הרחוק לחפש את עצמם ולאמץ להם תרבות שקר כלשהי .
הם עוסקים בכל מיני שיטות וטכניקות מהמזרח הרחוק , כמו רייקי , טנטרות וכל השטויות של הגויים במזרח הרחוק .

עכשיו זה נראה לי ( לפחות לי ) שהם אנשים ממש שלווים , רגועים וכאילו מצאו את הסוד לחיים שלווים רגועים ונטולי דאגות .

וכאילו זה לא מסתדר לי , הריי הם כל החיים שלהם עוסקים בעבודה זרה
שמחים , מאושרים ולא קורה להם כלום .
עוברים על הדיבר השני מעשרת הדיברות כל החיים שלהם ולא קורה להם כלום ...
( ואני מכיר כמה כאלה ספציפית ) שאפילו יש להם פסלים של בודהה בבית.

אשמח שתענה לי על השאלות כבוד הרב

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

1. אומרים קודם קדש והיה כי יביאך ואז את כל קריאת שמע עד ה' אלוקיכם אמת.

2. עדיף עם הטלית, אבל לא חובה גמורה.

3. אפשר גם צד אחד.

4. יש בזה כמה מנהגים ומנהג שלך הוא טוב מאוד לפי עדתך.

בהצלחה,

בנימין שמואלי

5.

הבודהיזם אינו טוען לאמונה באלים או במלאכים, וגם הפסלים של בודהה לרוב לא נועדו לייצג אמונה אלילית. כל השיטות שהזכרת ("טנטרה" וכל היתר) הן למעשה שיטות פסיכולוגיות להרגעה עצמית ע"י נשימות.

זו טעות לחשוב שאדם רגוע הוא אדם מאושר.

אדם מאושר הוא אדם בעל שאיפות טובות ורודף חוכמה, שאכן זוכה להתקרב לה'.

כיום המדע מכיר בעובדה שמדיטציה (טכניקה פשוטה של נשימות) מועילה להרגעה והירגעות. דבר זה לא קשור לדת ולא לשום אמונה. רופאים מכנים זאת בשם "מדיטציה רפואית".

ראה:

https://www.hidabroot.org/article/185

דתות המזרח הוסיפו לתרגיל הפסיכולוגי הפשוט הזה, של המדיטציה, כל מיני אמונות אליליות שלא נוגעות אליו, כמו גם אמונה בגלגולי נשמות, אנשים קדושים שמתאחדים עם הקוסמוס (גורואים) ושאר הבלים מדתות המזרח. הבלבול בין השניים גורם לאנשים להאמין בהבלים, מאחר שראו שהמדיטציה מרגיעה אותם.

למרות שהמדיטציה היא טכניקה רפואית, העיסוק המוגזם בה מפספס את המטרה. מי שעוסק במדיטציות יותר מידי שעות ביום - הופך לאפתי, מנותק מהמציאות, חסר אנרגיה, מרוחק מאנשים ופעילות בעולם, וגם דבר זה איננו בריא לאדם. מסיבה זו, ההודים שעסקו בבודהיזם במשך אלפי שנים, לא התאמצו לקדם את החברה שלהם - לא מבחינה טכנולוגית ולא מבחינה חברתית-מדינית. הודו עד עצם היום הזה סובלת מעוני מחפיר ועוולות חברתיות רבות.

הנזירים הבודהיסטים, בדומה לנזירים הנוצרים, ניסו להתנתק מן החומר, ובכך פספסו את המטרה של ירידתנו לעולם הזה.

התורה מדריכה אותנו: "אדם לעמל יולד", ומלמדת אותנו לאיזון נכון בין הרוח לחומר - באמצעות שילוב של לימוד תורה עם עשיית חסד, עם מצוות שבין אדם לחברו, עם חינוך ילדים, עם ארוחות שבת ועוד.

ראה הרצאתו של הרב זמיר כהן על קיום מצוות במאה ה-21:
https://www.hidabroot.org/video/60834
והרצאתו "שבת - מקור הברכה":
https://www.hidabroot.org/video/61051
סודה של טהרת המשפחה:
https://www.hidabroot.org/video/60899

בברכה,

דניאל בלס