שאל את הרב - כללי

האם תפילה על כלל ישראל שיחזרו בתשובה מועילה?

  • ח' כסלו התשפ"א

שאלה

האם להתפלל על כלל ישראל שיחזרו בתשובה (תפילה רצינית, באריכות ובהתמדה למשך תקופה) יכולה באמת להשפיע על כל יהודי ויהודי שילך בכיוון של קדושה?

האם זה יכול לקרב את הגאולה שתהיה ברחמים?

והאם זה נחשב זיכוי הרבים?

תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

1. כן, וכמו שאמרו במסכת סוטה (דף יד עמוד א) שעל משה רבינו נאמר (ישעיה נג יב) "ולפושעים יפגיע", שביקש רחמים על פושעי ישראל שיחזרו בתשובה. ע"ש. כל שכן שתפילה יכולה להועיל על אנשים שאינם בגדר פושעים, אלא מחמת חוסר ידיעה לא זכו עדיין לשמור תורה ומצוות.

2. כן, וכמו שאמרו במסכת יומא (דף פו עמוד ב) גדולה תשובה שמקרבת את הגאולה, שנאמר (ישעיה נט כ) "ובא לציון גואל ולשבי פשע ביעקב", מה טעם ובא לציון גואל, משום דשבי פשע ביעקב.

וכתב הרמב"ם (הלכות תשובה פרק ז הלכה ה) כל הנביאים כולן צוו על התשובה, ואין ישראל נגאלין אלא בתשובה, וכבר הבטיחה תורה שסוף ישראל לעשות תשובה בסוף גלותן ומיד הן נגאלין, שנאמר: והיה כי יבאו עליך כל הדברים וגו' ושבת עד ה' א-להיך ושב ה' א-להיך וגו'.

3. כן.

בברכה,

הלל מאירס