שאל את הרב - כללי

יסורים בעולם הזה, האם זה מכפר על חטאים?

  • ז' כסלו התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב! אם אישה סבלה יסורים קשים מאוד ממחלה בעולם הזה - האם זה מכפר על גיהנום בעולם הבא או מפחית את הזמן שעליה לכפר על חטאים בגיהנום? מדובר באישה שלא שמרה תורה ומצוות. איך אפשר מהר מאד להעלות אותה לגן עדן? תודה

תשובה

שלום רב,

היסורים שאותה אישה סבלה בעולם הזה כיפרו לה לפחות על חלק מעבירות שהיו בידה, ויועילו לה מאד בעולם האמת, וכמו שאמרו במדרש (בראשית רבה ט ח) "והנה טוב מאד" - זו מדת יסורין. וכי מדת יסורין טובה מאד, אתמהא, אלא שעל ידיה הבריות באים לחיי העולם הבא. ופירש רש"י: שהן ממרקין עוונות ומכפרין.

כדאי מאוד לדאוג לכך שיהיה מי שיגיד עליה קדיש שלוש תפילות ביום, במשך 12 חודשים (עם הפסקה של שבוע אחד בתחילת החודש ה-12), ולמנהג האשכנזים במשך 11 חודשים, שזה מועיל לפדות את הנשמה מגיהנום (רמ"א יורה דעה סימן שעו סעיף ד).

וכן לתת צדקות לנזקקים ולתרום ספרי קודש שימושיים לבתי מדרש, וכפי שכתב רבנו החפץ חיים זצ"ל בספרו אהבת חסד (פרק טו בהערה) שאם נודב עבור הנפטר איזה ספר הצריך לרבים ללמוד בו ויכתוב עליו את שמו, בכל עת שילמדו בו יהיה לנחת רוח לנשמת הנפטר.

בשורות טובות,

הלל מאירס