האם צריך לתרום דווקא בסתר?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ב"ה ישר כח צדיקים! שאלה לי... האם תרומה למוסד ציבורי צריכה להיות בסתר או שעל התורם לפרסם את שמו .. אני רואה בישיבות הרבה תרומות שכתוב את שם התורם. אין זה מביא לגבהות לב..

תשובה

שלום וברכה

מנהג פרסום התרומות נובע מפסקו של גדול חכמי דורו `הרשב"א` בספרו שו"ת סי` תקפא. וזה לשונו: "המקדיש והבונה משלו לשמים מי מעכב על ידו מלהזכיר שמו בשלו. ועוד דבכמה מקומות בקהילות הקדש שנוהגין כן. גם במקומנו הוא כתוב בכותל ההיכל של בית הכנסת. וזו מדת חכמים היא ומדת וותיקין כדי ליתן שכר לעשות מצוה. ומדת התורה הוא שהיא כותבת ומפרסמת עושה מצוה. ואם התורה עשתה כן צריכין אנו להלך אחר מדותיה של תורה שהן דרכי נועם". "הנה בהצלת יוסף שהצילו ראובן מיד אחיו כתב עליו הכתוב (בראשית ל"ז) וישמע ראובן ויצילהו מידם. וכן בבועז שויתר פת וחומץ הכתיבו הכתוב. וכן כמה גדולה מעשה הצדקה ועשיית המצות שכתבו הנביאים בספר הנבואה.

וכן פרסמו עליו ז"ל מדה זו בפי` במדרש רות. אמר שם (רות ב`) ויצבט לה קלי קלול בשתי אצבעותיו. אמר רבי יצחק בר מריון בא הכתוב ללמדך שאם יהיה אדם עושה מצוה יעשנה בלב שלם. שאלו היה יודע ראובן שהקב"ה מכתיב וישמע ראובן ויצילהו מידם בכתיפו היה מוליכו אל אביו. ואלו היה יודע אהרן שהקב"ה מכתיב עליו (שמות ד`) והנה הוא יוצא לקראתך וראך ושמח בלבו בתופים ובמחולות היה יוצא לקראתו. ואלו היה יודע בועז שהקב"ה מכתיב עליו ויצבט לה קלי ותאכל ותשבע ותותר עגלות פטומות היה מאכילה. רבי כהן ורבי יהושע דסכנין בשם רבי לוי לשעבר היה אדם עושה מצוה והנביא היה כותבה.

עכשו מי כותבה אליהו כותבה ומלך משיח והקב"ה חותם על ידיהם. הדא הוא דכתיב (מלאכי ג`) אז נדברו יראי ה` איש אל רעהו. ויקשב ה` וישמע ויכתב ספר זכרון לפניו ליראי ה` ולחושבי שמו". "ובפרק יש נוחלין (ב"ב דף קל"ג ב`) אמרו ביוסי בן יועזר כשהקדיש עליתא דדינרי וכשמכר מרגלית למקדש בי"ג עליות דדנרי. ונתנו הגזברים שבעה והקדיש ששה הנותרים ועמדו שם וכתבו יוסי בן יועזר הקדיש אחת בנו הקדיש שש. מכאן אתה למד שהיו נוהגין לכתוב כן שמות המקדישין לשמים להיות להם לזכרון טוב על מצות ולפתוח דלת לעושה מצות", עד כאן לשונו.

בהצלחה - מנשה ישראל