שאל את הרב - כללי

האם המשיח חייב לבוא בהיסח הדעת?

  • ד' אייר התש"פ

שאלה

אם המשיח בא אלא בהיסח הדעת, והיום יש הרבה ראיות שהמשיח יבוא בקרוב, וכולם מדברים שיבוא, ואין כאן היסח הדעת אז איך יוכל לבוא

דחוף

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

לאף אחד אין באמת מושג מתי המשיח יגיע, ואם יש קשר ישיר בין מה שקורה בעולם להגעתו המיוחלת, ובסופו של דבר הוא יגיע בהיסח הדעת כדברי חז"ל במסכת סנהדרין (דף צז עמוד א).

אמנם יש לציין ידיעה נכבדה מדברי רבי צדוק הכהן מלובלין זצ"ל בספרו פרי צדיק חלק ג' (עמוד 165) שדברי חז"ל שהמשיח יבוא בהיסח הדעת נאמרו על גאולה של "בעתה", אבל אם תהיה "אחישנה" יכול לבוא גם שלא בהיסח הדעת. ע"ש. פירוש: "בעתה" - ביאת הגואל בעתו ובזמנו. "אחישנה" - ביאת הגואל בטרם זמנו (ראה ספר ישעיה ס כב, ומסכת סנהדרין דף צח עמוד א).

ולפי דבריו גם אם היו סימנים ברורים שהמשיח עומד להגיע אין זה סתירה לדברי הגמרא שהמשיח יבוא בהיסח הדעת, כי יתכן שמדובר בגאולה של "אחישנה", אולם באמת אין איתנו יודע עד מה אם המשיח עומד אחר כתלנו אם לאו, וכאמור.

שנזכה לגאולה השלמה במהרה,

הלל מאירס