כיצד מעשרים פירות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה! *)אבא שלי הביא לבית שקית תפוזים שהוא שקטף מחבר שלו(ספק שישית ספק שביעית) מה הם הפעולות שצריכים לעשות על מנת שהפירות יהיו מותרים(תרומות מעשרות וכו`..) *)האם פירות אלה חייבים בקדושת שביעית אם כן מה צריך לעשות אם השאריות..

תשובה

שלום וברכה

התפוזים עדיין אינם קדושים בקדושת שביעית. סדר הפרשת תרומות ומעשרות: כל גידולי קרקע הגדלים בארץ ישראל בבעלות יהודי, חייבים בתרומות ומעשרות. וכל גידול קרקע שאינו ידוע אם הופרשו ממנו תרומות ומעשרות או לא, הרי הוא בחזקת דמאי, וחייב להפריש ממנו תרומות ומעשרות בלי ברכה. ואם ודאי שלא הופרשו ממנו תרומות ומעשרות מפריש בברכה, דהיינו שלפני שיפריש יברך את הברכה ואחר כך יאמר את נוסח ההפרשה:

בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַפְרִישׁ תְּרוּמוֹת וּמַעַשְׂרוֹת: ולפני שיאמר את נוסח הפדיון מעשר שני, אם מעשר טבל ודאי יברך גם ברכה זו: בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ עַל פִּדְיוֹן מַעֲשֵׂר שֵׁנִי: נוסח הפרשת תרומות ומעשרות: לוקח מן הפירות מעט יותר מאחוז ומבדילו מן הפירות ואומר: יוֹתֵר מֵאֶחָד מִמֵּאָה שֶׁיֵּשׁ כָּאן הֲרֵי הוּא תְּרוּמָה גְּדוֹלָה בְּצַד צְפוֹנוֹ (אם מעשר כמה מינים יחד יאמר - כָּל מִין עַל מִינוֹ):

אוֹתוֹ אֶחָד מִמֵּאָה שֶׁיֵּשׁ כָּאן וְעוֹד תִּשְׁעָה חֲלָקִים כְּמוֹתוֹ בְּצַד צְפוֹנוֹ שֶׁל הַפֵּרוֹת (אם מעשר כמה מינים יחד יאמר - כָּל מִין עַל מִינוֹ) הֲרֵי הוּא מַעֲשֵׂר רִאשׁוֹן: אוֹתוֹ אֶחָד מִמֵּאָה שֶׁעֲשִׂיתִיו מַעֲשֵׂר רִאשׁוֹן, עָשׂוּי תְּרוּמַת מַעֲשֵׂר (אם מעשר כמה מינים יחד יאמר - כָּל מִין עַל מִינוֹ): וּמַעֲשֵׂר עָנִי בְּצַד דְּרוֹמוֹ (אם מעשר כמה מינים יחד יאמר - כָּל מִין עַל מִינוֹ): וְאִם צָרִיךְ מַעֲשֵׂר שֵׁנִי יְהֵא מַעֲשֵׂר שֵׁנִי בִּדְרוֹמוֹ (אם מעשר כמה מינים יחד יאמר - כָּל מִין עַל מִינוֹ), וּמְחֻלָּל הוּא וְחוּמְשׁוֹ עַל פְּרוּטָה בַּמַּטְבֵּעַ שֶׁיִּחַדְתִּיהָ לְחִלּוּל מַעֲשֵׂר שֵׁנִי: אִם הוּא רְבַעי יְהֵא מְחֻלָּל הוּא וְחוּמְשׁוֹ עַל פְּרוּטָה בַּמַּטְבֵּעַ שֶׁיִּחַדְתִּיהָ לְחִלּוּל מַעֲשֵׂר שֵׁנִי וּרְבַעי:

בברכה - בנימין שמואלי