האם בגלל מעשה אחד אין חלק לעולם הבא?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה הכוונה באימרה יש לו\אין לו חלק לעוה"ב? הרי לא ייתכן שבגלל מעשה 1 של אדם לא יהיה לו חלק לעולם הבא כלל וגם יכולות להיות סתירות בין המעשים שלו שבהתאם לחלקם צריך להיות לו חלק ובהתאם לחלקם לא צריך להיות לו חלק לעוה"ב...

תשובה

שלום יניב

כך כתוב במשנה (סנהדרין פרק י משנה א) כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא שנאמר (ישעיה ס) ועמך כולם צדיקים לעולם יירשו ארץ נצר מטעי מעשי ידי להתפאר ואלו שאין להם חלק לעולם הבא האומר אין תחיית המתים מן התורה ואין תורה מן השמים ואפיקורס: והרמב"ם אסף את כל הענינים האלו בשלש עשרה העיקרים הידועים, המודפסים בסידור אחרי תפילת שחרית "אני מאמין וכו`, ובפירוש המשנה (שם) סיכם את הדברים כך:

 וכאשר יהיו קיימים לאדם כל היסודות הללו ואמונתו בהם אמיתית, הרי הוא נכנס בכלל ישראל, וחובה לאהבו ולחמול עליו וכל מה שצווה ה` אותנו זה על זה מן האהבה והאחוה, ואפילו עשה מה שיכול להיות מן העבירות מחמת תאוותו והתגברות יצרו הרע, הרי הוא נענש לפי גודל מריו ויש לו חלק, והוא מפושעי ישראל. וכאשר יפקפק אדם ביסוד מאלו היסודות הרי זה יצא מן הכלל וכפר בעיקר ונקרא מין ואפיקורוס וקוצץ בנטיעות, וחובה לשנוא אותו... ועליו הוא אומר הלא משנאיך ה` אשנא וגו`.

עכ"ל. ומשכך הדברים ברורים, שאם המעשה האחד עליו אתה מדבר אינו נוגע באחד מהעיקרים, הרי שאין בכך מלהפקיע את חלקו מן העולם הבא, ואם ח"ו חסר לו באמונת אחד העיקרים, הרי שיקבל את שכרו על מעשיו הטובים בעולם הזה, ואם לא ישוב בתשובה בימי חייו אין לו חלק לעולם הבא, ונטרד לנצח נצחים. בהצלחה – מנשה ישראל