כסף לצדקה כדי לפטור מן הגזל אדם אחר?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה :] שמעתי בהרצאה של הרב יצחק פנגר שאם אדם חוזר בתשובה וחושש שיש לו עוון של גזל בעברו, אך אינו יודע ממי גזל, יתרום כסף לצדקה לארגון שמקרב אנשים ליהדות ומשמיים הכסף יגיע לכתובתו. רציתי לשאול אם כן מה צריך להגיד לפני שעושים דבר כזה, והאם אני יכול לעשות זאת גם עבור אמי שנפטרה? בתודה, אלעד מטרי :]

תשובה

שלום רב

אכן כך מבואר בגמרא (ביצה כט א), ולאו דוקא למוסד של קירוב ליהדות אלא לכל דבר וענין הקשור לרבים, וכלשון הגמ` תניא: גזל ואינו יודע למי גזל - יעשה בהם צרכי רבים. מאי נינהו? - אמר רב חסדא: בורות שיחין ומערות, ונפסק להלכה בשולחן ערוך חושן משפט (סי שסו ס"ב) וביארו המפרשים טעם הדברים "כדי שיהנה הנגזל מהדברים הנעשים מדמי הגזילה".

וכך צריך לכוון בשעה שהוא נותן את הכסף שהוא נותן לשם תשלומי גזל שיש בידו, ולפי המבואר בספרים מועיל הדבר גם לשלם חובו של מי שנפטר ואין בידו לתקן בעצמו.

בכבוד רב - מנשה ישראל