האם מותר לאכול אוכל שהיה בתוך בית הקברות?

  • י"ז טבת התשע"ט

שאלה

ערב טוב, אישה שהשתתפה בלוויה והיה לה אוכל בתוך התיק האם יש בעיה לאכול מזה? ואם היא הייתה בבית קברות עם זה האם הדין שונה? תודה

תשובה

שלום רב,

מותר לאכול את האוכל הזה, ואפילו אם היה בתוך בית הקברות.

מקורות: כן מוכח ממה שכתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן שסח סעיף ב) אילנות שנוטעין בבית הקברות מותר ללקט פירותיהם מאחר שאינם על הקברות עצמם. ע"כ. הרי שאין חשש לאכול אוכל שהיה בתוך בית הקברות. וע"ע בשו"ת יביע אומר חלק יא' (חלק יורה דעה סימן לח) ובספר חזון עובדיה אבלות חלק א' (עמודים תלג-תלד) ובספר דרך שיחה חלק א' (עמוד תקכח).

ואמנם אמרו במסכת הוריות (דף יג עמוד ב) עשרה דברים קשים ללימוד וכו' והשותה מאמת המים העוברת בבית הקברות, אולם כפי הנראה מדובר בעניין סגולי שנאמר דווקא על מים מגולים שעוברים בבית הקברות. וכיוצא בזה כתב בספר שמירת הגוף והנפש חלק א' (סימן נ הערה ב) בשם הגרש"ז אויערבאך זצ"ל שאמר לו שאין להקפיד בזה יותר ממה שאיתא בגמ' אמת מים דהיינו מים מגולים ואין צריך להקפיד על מים שעוברת דרך צינור.

בשורות טובות,

הלל מאירס