שערי תשובה, ננעלים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם יתכן מצב שינעלו שערי תשובה בפני אדם? אם לא, מדוע לאלישע בן אבויה ננעלו שערי תשובה? שיצאה בת קול ואמרה: "שובו בנים חוץ מאלישע בן אבויה שידע כוחי וכך עשה". והאם בפני פרעה ננעלו שערי תשובה כמו שכתוב שה` הקשה את ליבו? או שמא היה לו אפשרות לחזור בתשובה כמו שנאמר, שאמר אצבע אלוקים וכו`? ואיך זה מסתדר עם ליבו הקשה?

תשובה

שלום אלישע

יכל לחזור בתשובה. אך הבת קול גילתה שלא ינתן לו כל סיוע שמימי משמים לכך כיוון שהפקיע עצמו מכך. לפעמים אדם עובר את הגבול ומשמים אומרים עצור! עד כאן ומתחיל תהליך ענישה.

חזרתו בואותו זמן יכולה להואיל למצבו האישי בהגיעו לשמים. אך כאן וכעת נגזרה הגזרה וחייב לרצות את עונשו כשבזה גופא כפרתו.

פרעה אטם את ליבו למול כל גילוי השם עד שעבר את הגבול ברשעותו והגיע הזמן להיפרע מרשע זה. ולכן הוקשה ליבו לבלתי יהיה לו אפשרות לשנות מצבו ובכך התגדל יותר כבוד שמים. ענישת הרשע על רשעותו כלפי הצדיק היא גם חלק מגילוי כבוד השם והשגחתו בעולם.