ייבום בעל כרחה של היבמה

  • כ"ו תשרי התשע"ח

שאלה

למדתי בגמ' בקידושין (יג':) שהיבמה נקנית אפי' בע"כ. האם אין זה פגיעה באישה להכריח אותה להינשא לאדם שאינה רוצה בו?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

דבר זה נאמר מעיקר הדין בלבד, אך לא למעשה.

מעיקר הדין נאמר שבעל כורחו של היבם או של היבמה, וכן כשהם שוגגים - הקניין חל (יבמות נג, ב).

אך בפועל לא מניחים לאדם לקחת אשה בעל כורחה, וכל אשה יכולה לדרוש מבית-הדין לפוטרה ממצווה זו (יבמות ד, א), ובמקרה כזה רש"י והרמב"ם ביארו שבית הדין כופין את האח לחלוץ לה. לשם כך קיים מושג החליצה.

כמובן שלכתחילה היה ראוי שהאח ייבם את אשת אחיו כדי להמשיך את זרעו אחריו, אך הדבר תלוי ברצון שניהם.

בברכה,

דניאל בלס