מה הנתון המדויק שלא היה אפשר לגלות אלא רק ע"י כלים חדישים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, קראתי בספר של הרב זמיר כהן "המהפך" על כך שלמעשה היה כתוב בתורה על החידקים. עוד קראתי שבאופן כללי מוצגים בספר נתונים מדעים שלא היה אפשר להגיע אליהם רק ע"י כלים חדישים. רציתי לשאול לגבי החידקים. הדוגמא שאני זוכר שמובאת שם זה שאם אדם שתה מכוס אסור לתת לחברו לשתות בכוס. השאלה שלי היא איזה נתון בדיוק לא היה אפשר לגלות אלא רק ע"י כלים חדישים? הרי את הנתון הזה אפשר לגלות גם ע"י נסיון. לדוגמא: אדם מסוים רואה שאנשים ששותים מכוס של חבר חולים בשכיחות יותר גבוהה. משהו מעין כמו שגילו "תרופות סבתא". תודה רבה.

תשובה

הידיעה שמחלה יכולה לעבור משתית אדם בכוס לזולתו,כיום נתפסת פשוטה. אך בזמנם לפני אלפי שנים אם היית טוען את זה היו חוששים לשפיותך,ולכן כלל לא בדקו ולא העלו על דעתם לבחון מדגם מייצג לדברים כגון אלו.