עפ"י התורה יש מושג עין הרע?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לפי התורה כמובן יש כח העין רעה ואם אדם עושה דברים טובים זה גם משפיע עליו, האם הכח המסויים הזה לא נשפט כדין משמיים?

תשובה

אדם שנהרג ביד אדם אחר על אף שאדם הרג אותו ברור שדנו אותו בשמים למיתה ולכן הוא מת. הרוצח יתבע על כך שבכח בחירתו הוא הפך את עצמו לשליח של השמים והרג אדם אחר.

אלוקים לא יה זקוק לעזרתו בנוגע לעונש שנגזר על הנרצח. כך הוא בכל רעה שאדם יכול לגרום לאחר. הרעה גגזרה על אותו אחד ומספיק אפשרויות לבורא עולם ליצור לו אותה ללא בני אדם שיעשו אותה.

אך בני האדם יכולים מכח בחירתם להיעשות לשליחים ולעשות את הרעה לחברם, ועל זה הם יתבעו במלוא חומרת הדין. בלי שום קשר לכך שעל הנפגע הרעה נגזרה עליו מהשמים. בנוגע לעין רעה דווקא יש פתרון בגמרא, היא אומרת שמי שהוא טוב עין ולא חומד במה שיש לשני ולא מקנא, הוא ניצל מעין רעה