שאל את הרב - כללי

פלטי בן ליש

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס´ד שלום בספר מעשי אבות מצויין במעשה שרבי בן חרש היה גילגול של פלטי בן ליש שנתן לו שאול המלך את מיכל לאשה לאחר שהיתה מקודשת לדוד האם אפשרי לקבל קצת יותר מידע בנושא? תזכו למצוות יישר כח

תשובה

שלום וברכה

כך מבואר בספר בן איש חי

ובזה מובן ענין המעשה דרבי מתיא בן חרש שהביא בעל סדר הדורות בשם מדרש אבכיר, וזה לשונו - רבי מתיא בן חרש היה יושב בבית המדרש, ועוסק בתורה, וזיו פניו דומות לחמה, וקלסתר פניו למלאכי השרת, מפני שמימיו לא נשא עיניו באשה, פעם אחת עבר שטן ונתקנא בו, אמר אפשר אדם כזה לא חטא, אמר לפני הקדוש ברוך הוא ריבונו של עולם, רבי מתיא בן חרש מה הוא לפניך, אמר לו צדיק גמור הוא, אמר לו תן לי רשות ואסיתנו, אמר לו אין אתה יכול לו, ואף על פי כן לך, הלך ונדמה לו כאשה יפה שלא היה כדמותה לעולם, מימות נעמה אחות תובל קין, שטעו בה המלאכים הנפילים, ועמד לפניו,

כיון שראהו הפך פניו לאחריו, ועמד לצד שמאל, והפך פניו לימין, והיה מתהפך לכל צד, אמר רבי מתיא, מתירא אני שמא יתגבר עלי יצרי ויחטיאני, קרא לתלמיד שהיה משרת לפניו, ואמר לו לך והבא לי אש ומסמר, והביא לו, וביער המסמר באש, ונתנו בעיניו ונסתמא, וכשראה השטן כך נזדעזע ונפל לאחוריו, באותה שעה קרא הקדוש ברוך הוא למלאך רפאל, ואמר לו, לך ורפא את מתיא בן חרש, בא ועמד לפניו, אמר לו מי אתה, אמר לו רפאל, ששלחני הקדוש ברוך הוא, לרפאות עיניך, אמר לו הניחני, מה שהיה היה, חזר לפני הקדוש ברוך הוא, אמר לו כך וכך אמר לי. אמר לו הקדוש ברוך הוא, לך ואמור לו, אני ערב שלא ישלוט בו יצר הרע, מיד ריפא אותו, עד כאן:

וכתב הרב ז"ל שם מדברי המקובלים ז"ל, וזה לשונו - רבי מתיא בן חרש, היה פלטי בן ליש, שלקח את מיכל בת שאול, ונעץ חרב בינו לבינה, ועם כל זאת, לא היה לו לעכבה, דהוה ליה למימר לשאול המלך עליו השלום, אין אני רוצה ליקח אותה, ובמקום שיש חלול השם, אין חולקים כבוד לרב, ועל זה נאמר, נשי עמי תגרשון מבית תענוגיה, ואף על פי שלא נגע בה, מכל מקום בעל כרחו נהנה ממראית עין, שזנו עיניו במה שאינו שלו, כי אצלו היתה יושבת ושוכבת, ולכן רצה עתה לתקן דבר זה, ונתגלגל ענין זה לידו, כדי שיצער עצמו ויעוור עיניו, ובעבור זה נמסר בתחילה ביד השטן להסיתו, והוא נתאזר נגד יצרו, ולא רצה להביט בפניה, ושניהם פלטי ומתיא, היו ניצוץ יוסף הצדיק עליו השלום, עד כאן לשונו.

בברכה - בנימין שמואלי