למה אסור לזרוק ציפורניים?

  • כ"ה אדר ב' התשע"ו

שאלה

בס"ד שלום וברכה כבוד הרב, רציתי לשאול בעניין גזיזת ציפורניים. האם זה נכון שלאחר שהאדם נפטר מהעולם מצווים עליו לאסוף את כל הציפורניים שגזז ולכן חייב להשליכם לביוב? שמעתי את זה לאחרונה וזה נראה לי די מוזר. שאלה נוספת רציתי לשאול לעניין שיוף ציפורניים - לאחר גזיזת הציפורניים, הציפורניים חדות ושורטות לכן אני משייפת אותן האם חובה לשייפן רק באסלה או בכיור? והאם אסור לשייף כך שזה מתפורר ברצפה? תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

1. הסיבה היא כדברי הגמרא במסכת נדה (דף יז עמוד א) שאם אישה בהריון דורכת על גבי ציפורניים היא עלולה להפיל, ולכן מי ששורף את ציפורניו - חסיד (היות שאין שום אפשרות שציפורניים אלו יזיקו לאישה בהריון), ומי שקוברן - צדיק (כי עדיין יתכן שיחזרו ויתגלו, ולכן אינו בגדר חסיד, ראה רש"י שם). ומי שזורקן - רשע.

על פי האמור יש מידת חסידות לשרוף את הציפורניים, אם כי אפשר לכתחילה לזרוק אותן לשירותים, וזה עדיף מאשר לקבור (ראה מה שהביא בזה בספר פסקי תשובות סימן רס אות ט).

2. שיופי ציפורניים דינם כציפורניים, ולכן יש להימנע מלזרוק אותם במקום שייתכן שאישה מעוברת תעבור שם.

בברכה,

הלל מאירס