תפילה וברכות

האם צריך לעמוד כשאומרים ברוך ה’ המבורך לעולם ועד?

  • י"ט אדר א' התשע"ו

שאלה

שלום רב, האם בברכת השחר ביום שבת בפסוק "ברכו את השם" יש צורך לקום או לקוד בישיבה או מעט לקום מאחר ואני רואה את שלושת המצבים אינני יודעת מה נכון האם יש הבדל בתפילה אצל אשכנזים או ספרדים בפסוק זה? בברכה ותודה רבה

תשובה

שלום רב,

רבים מהספרדים נוהגים שלא לעמוד ושלא לכרוע כשהם עונים "ברוך ה' המבורך לעולם ועד" (הלכה ברורה סימן נז סעיף ד. ובבירור הלכה שם אות ב שאביו מרן הראש"ל הגר"ע יוסף זצ"ל לא נהג לכרוע בברכו כלל. וכן ע"ע בשו"ת נזר כהן חלק א' חלק אורח חיים סימן ד, שהעלה, שהנכון ביותר למנהג הספרדים שלא לכרוע בברכו כלל).

אולם האשכנזים נוהגים לעמוד בשעת אמירת "ברכו" ובשעת עניית "ברוך ה' המבורך לעולם ועד" (ראה משנה ברורה סימן קמו ס"ק יח), וכן לכרוע מעט, ולא ככריעות שבשמונה עשרה (ראה ביאור הלכה סימן קיג סעיף ג ד"ה הכורע, וערוך השלחן אורח חיים סימן נז סעיף א).

בברכה,

הלל מאירס