שאל את הרב - כללי

ייסורים ומשמעותם

  • ג' טבת התשע"ו

שאלה

שלום, למדתי שיעור של הרב זמיר מסכת ברכות דף ה' ולא נעים לי אבל החליש אותי מבחינה רוחנית, הבנתי שמי שיותר צדיק ה' יביא עליו ייסורים ואני מפחד מזה. וכתוב בהמשך שגם תנאים אמרו שלא רוצים ייסורים ולא שכרם ונתרפאו סימן שלא טוב.לא? אודה לתשובתכם.נ.ב אני תורם לכם להפצת התורה יישר כח

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

עיין בספר ישמח ישראל, תחילת פרשת וארא, שיש לפעמים והצדיקים מבקשים מלפני השם לקבל את אותם יסורין .

אבל אם לא מבקשים אין לחשוש -  שהרי הכלל המקובל בידינו שכל מה שהקב"ה מביא הוא רק ב"מידה כנגד מידה"; ואם האדם עושה טוב בינו לבין הקב"ה [ושומר תורה ומצוות], אז רק יקבל טוב [מקור: משנה סוטה ח:, ומדרש דברים רבה פרשה ד אות ד].

[ויש קצת ראייה לזה מתוך הגמרא בברכות שם ה:, שכאשר שאלו את האמוראים הקדושים [שאולי בהתחלה היה נדמה להן כטוב וביקשו את אותן היסורין] "חביבין עליך יסורין?" והחליטו שהם לא רוצים בהם, מיד נסתלקו.]

לכן יש להתקדם בשמירת המצוות באופן הכי נעלה, ואין לפחד מיסורין שאינם לפי המידה.

בברכה,

רב נחום