כמה שעות צריך להמתין בין גבינה צהובה לבשר?

  • ב' טבת התשע"ו

שאלה

שלום רב, אחרי אכילת גבינה קשה/צהובה או תבשיל אפוי חלבי, כמה זמן יש להמתין כדי לאכול בשר? תודה

תשובה

שלום רב,

לפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל,  מעיקר הדין מותר לאכול בשר מייד אחר גבינה, אפילו אחרי גבינה קשה וישנה, [כמו גבינה צהובה, גבינה מלוחה, גבינה משולשת, וגבינה צפתית], לאחר שיקנח פיו בלחם או בפירות וכיוצא בו, שילעסם היטב ויבלעם, וידיח פיו במים או שאר משקים, ויעיין ידיו שלא ישאר שום דבר מהגבינה נדבק בהם, ואחר כך יאכל בשר. והאוכל עוף אחר גבינה, אין צריך לקינוח והדחת הפה (שו"ת יביע אומר חלק ו' חלק יורה דעה סימן ז, וילקוט יוסף איסור והיתר סימן פט סעיף מו).

ולגבי מנהג האשכנזים, יש סוברים שצריכים להמתין שש שעות אחרי אכילת גבינה צהובה המצויה כיום כדי לאכול בשר, אולם יש חולקים וסוברים שאין צורך להמתין שש שעות, ולהלכה, מעיקר הדין אפשר להקל בזה.

מקורות: דעת הרב יצחק יעקב וייס זצ"ל (בעל המנחת יצחק) שיש להמתין שש שעות אחרי אכילת גבינה צהובה, כאשר הובא בשמו בשו"ת תשובות והנהגות חלק ב' (סימן שפח). וכן דעת הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל כאשר הובא בספר הכשרות (פרק י סעיף נ, והערה קכה). וכך סבר הרב חיים פינחס שיינברג זצ"ל לכתחילה (הובא בספר מגדלתו ומרוממתו עמוד 363). וכן מבואר בשו"ת שבט הלוי חלק ב' (סימן לה) ובשו"ת משנה הלכות חלק ט"ז (סימן ט). וכן דעת הרב נסים קרליץ שליט"א, הובא בספר הבית וכשרותו (עמוד מא).

אולם דעת הרב אהרן קוטלר והרב משה שטרן זצ"ל (בעל הבאר משה), שאין צריך להמתין שש שעות אחרי אכילת גבינה צהובה המצויה בזמנינו, והביא דבריהם הרב אהרן פפויפר זצ"ל בספר קיצור שלחן ערוך על בשר בחלב (עמודים קלח-קלט). וכן דעת הרב משה פיינשטיין זצ"ל, הובא בשו"ת משנה הלכות הנ"ל. וכן דעת הרב ישראל יעקב פישר זצ"ל בשו"ת אבן ישראל חלק ט' (סימן סח). וראה בשו"ת דברי פינחס חלק ב' (סימן נא) שהאריך בזה, והעלה: שאין צריך להמתין שש שעות אחרי גבינות שלנו שאינה בת שישה חודשים. ע"ש. וע"ע בשו"ת תשובות והנהגות הנ"ל, ובשו"ת מעשה אפוד חלק א' (סימן פה), ובקובץ מבית לוי (תשרי תשנ"ה, עמודים פז-צה).

בברכה,

הלל מאירס