שאל את הרב - כללי

מה משמעות השם משה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, מה משמעות השם משה? ומדוע בת פרעה היא שהעניקה לו את השם? תודה, ירון.

תשובה

שלום וברכה

משה נמשה ע"י בת פרעה מהמים, ועל כן קראת לו משה, כי מן המים משיתיהו.

ואביא את דברי החזקוני
ותקרא שמו משה - כדברי רבותינו שנתגיירה והיתה לומדת לשון הקודש על שם הנס שנמשה מן המים להזכיר כי מן העברים הוא ולכך אינו נזכר בכל התורה אלא על שם זה. ד"א בת פרעה לא היתה יודעת לשון הקודש, אלא כך פשוטו של מקרא, ותקרא יוכבד את שמו משה ותאמר לה בת פרעה מהו לשון משה והגידה היא לה שהוא לשון המשכה ואז אמרה בת פרעה יפה קראתו כן כי מן המים משיתהו. משה משוי אין כתיב כאן אלא משה לומר כשם שמשיתיהו כן יהיה הוא מושה אחרים פי´ יהיה מושה ישראל ממצרים.

פירוש מחודש בספר העמק דבר
 ותקרא שמו משה. ראיתי בשם הרב ר´ שמואל נ"י במדינת בעהיים. דבלשון מצרי תיבה זו כצורתה משמעו ילד. וילד המלך נקרא במדינה הילד. באשר הוא ולד יולד למדינה. והוא ביאור נכון.

בברכה - בנימין שמואלי