שאל את הרב - כללי

כמה נביאים נביאים עמדו לישראל..

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ידוע ש-48 נביאים עמדו לישראל. א"כ איך מסתדר המעשה על אלישע שהסתיר 100 נביאי ישראל מאיזבל המלכה בתודה..

תשובה

שלום וברכה

כך כתוב בתלמוד (מגילה יד ע"א): "תניא, הרבה נביאים עמדו להם לישראל כפליים כיוצאי מצרים, אלא נבואה שהוצרכה לדורות נכתבה, ושלא הוצרכה לא נכתבה". יש לציין כי נבואה איננה דוקא הורואת העתיד, נבואה הוא הגדרה לדביקות אלוקית בהתפשטות הכוחות והחושים הגופניים, והתקשרות עם רוח אלוקי שניבא אותם, בהשכלות רוחניות מושגות לנשמתם. וכמבואר ברמב"ם הל` יסודי התורה באריכות משמעות הנבואה.

ארבעים ושמונה הנביאים שנבואתם נכתבה הם המצויינים מבין הנביאים שיש מנבואתם לימוד לדורות. ואלו הן מ"ח הנביאים [כפי המבואר בסדר עולם, והבוא ברש"י שם] שנבואתם נשמרה עד לימינו: א. אברהם. ב. יצחק. ג. יעקב. ד. משה. ה. אהרן. ו. יהושע. ז. פינחס. [שופטים ב: א] ח. אלקנה. [שמואל א`, ב: כז] ט. עלי ~ י. שמואל הנביא. יא. גד החוזה. [ד"ה א`, כט: כט] יב. נתן הנביא. יג. דוד. יד. שלמה ~ טו. עידו. [מלכים א`, יג: א] טז. מיכיהו בן ימלה.

[מלכים א`, כב: ח] יז. עובדיה הנביא. יח. אחיה השילוני. [מלכים א`, יא: כט] יט. יהוא בן חנני. [מלכים א`, טז: א] כ. עזריה בן עודד. [ד"ה ב`, טו: א] כא. יחזיאל בן זכריהו. [ד"ה ב`, כ: יד] כב. אליעזר בן דודוהו. [ד"ה ב`, כ: לז] כג. הושע בן בארי. כד. עמוס. כה. מיכה המורשתי. כו. אמוץ. [ד"ה ב`, כה: טו] כז. אליהו הנביא.

כח. אלישע הנביא. כט. יונה בן אמיתי. ל. ישעיה. לא. יואל. לב. נחום האלקושי. לג. חבקוק. לד. צפניה. לה. אוריהו בן שמעיהו. [ירמיה כו: כ] לו. ירמיה. לז. יחזקאל. לח. שמעיה. [מלכים א` יב: כב] לט. ברוך. מ. נריה ~ מא. שריה. מב. מחסיה ~ מג. חגי. מד. זכריה. מה. מלאכי. מו. מרדכי בלשן. את השניים החסרים נצטרך למצוא בין הרשימה הזאת: א. אסיר. ב. אלקנה. ג. אביאסף. ד. אסף. ה. הימן. ו. איתן האזרחי. ז. ידותון. ח. זכריה בן יהוידע הכהן. [ד"ה ב`, כד: כ] ט. דניאל. י. חנני הרואה. [ד"ה ב`, טז: ז]. יא. עודד [ד"ה ב`, כח: ט] ויש עוד כמה הצעות בספרים הק`. ודי בזה - מנשה ישראל