שאל את הרב - כללי

איך אנו יודעים שהנביא זכריה מדבר על התקופה שלנו

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

הנביא זכריה ניבא בתחילת תקופת בית שני והוא מנבא שבני ישמעאל יעירו את העולם לעלות על ירושליים , אולי הוא התכוון לרומאים שעלו על ירושליים והחריבו את בית שני ולא מלחמת גוג ומגוג בתקופה שלנו ובכלל כל הנביאים ניבטו לפני חורבן בית שני בעיקר יחזקאל, ישעיה וירמיהו שחיו בתקופת בית ראשון אולי הם דיברו על תקופות שכבר עברו

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה;

תלמוד בבלי מסכת מכות פרק ג - אלו הן הלוקין: וכבר היה ר"ג ורבי אלעזר בן עזריה ורבי יהושע ורבי עקיבא מהלכין בדרך וכו'.
שוב פעם אחת היו עולין לירושלים, כיון שהגיעו להר הצופים קרעו בגדיהם.
כיון שהגיעו להר הבית, ראו שועל שיצא מבית קדשי הקדשים, התחילו הן בוכין ור"ע מצחק.
אמרו לו: מפני מה אתה מצחק?
אמר להם: מפני מה אתם בוכים?
אמרו לו, מקום שכתוב בו: +במדבר א'+ והזר הקרב יומת ועכשיו שועלים הלכו בו ולא נבכה?
אמר להן: לכך אני מצחק, דכתיב: +ישעיהו ח'+ ואעידה לי עדים נאמנים את אוריה הכהן ואת זכריה בן יברכיהו, וכי מה ענין אוריה אצל זכריה? אוריה במקדש ראשון וזכריה במקדש שני!
אלא, תלה הכתוב נבואתו של זכריה בנבואתו של אוריה, באוריה כתיב: +מיכה ג'+ לכן בגללכם ציון שדה תחרש [וגו',] בזכריה כתיב: +זכריה ח'+ עוד ישבו זקנים וזקנות ברחובות ירושלם, עד שלא נתקיימה נבואתו של אוריה - הייתי מתיירא שלא תתקיים נבואתו של זכריה, עכשיו שנתקיימה נבואתו של אוריה - בידוע שנבואתו של זכריה מתקיימת.
בלשון הזה אמרו לו: עקיבא, ניחמתנו! עקיבא, ניחמתנו. ע"כ.
מכאן ניכר בבירור, שנבואת זכריהו מתייחסת אל אחרית הימים.
אף כל נחמות ישעיהו, הלא טרם ראינו וזכינו בהם.
יחזקאל מדבר בפירוש על בית שלישי, שלא תואם בית שני.
הוא מדבר גם מתחיית המתים, חזון העצמות היבשות, תופעה העתידה להתקיים.
אם תעיין היטב בנבואת זכריה, הלא אין ספק שעדיין לא מומשה ונתקיימה הנבואה, וכמו: וְהָיָה יְיָ לְמֶלֶךְ עַל כָּל הָאָרֶץ - בַּיּוֹם הַהוּא יִהְיֶה יְיָ אֶחָד וּשְׁמוֹ אֶחָד:

הצלחה וברכה;

יעקב משה