שאל את הרב - כללי

משפט לאחר פטירת האדם

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב! ראיתי את הסרט "חותם האמת" ובו מסופר על יהודי שחווה מוות קליני ונשפט בשמיים. היהודי מספר שבית דין של מעלה שפט אותו והגיע להחלטה שהוא ילך לגיהנום. הוא מספר שלאחר מכן לפתע נשמה התפרצה למשפט וסינגרה עליו בכך שהוא שטף קברים ומגיע לו שכר פסיעות וכו` לאחר זאת בית הדין החליט לתת לו לחזור לעולם. השאלה שלי היא איך זה שבית הדין לא ידע על הזכות הזאת הרי הכל אמור להיות לפניהם כל מה שהאדם עשה בעולם הזה ואם הנשמה לא הייתה מתפרצת למשפט וספרה מה שעשה אז הוא היה מגיע לגינהנום הרי זה לא משפט צדק לאור העובדה ששהחלטה הסופית שכאשר כל התמונה הייתה ברורה היא לתת לו לחזור לעולם ! תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

כך בדיוק היא התנהלות המשפט שהזכיות תיאמרנה רק על ידי סנגורים, והחובות נאמרות רק על ידי קטגורים, כמבואר בדברי חז"ל, אע"פ שהשופטים גם יודעים מהזכיות והחובות. ולפעמים, המשפט מתנהל דוקא בצורה שכאילו היה כבר פסק דין, ורק הסנגור שהתפרץ הציל את המצב, וזאת בכדי ללמד לאדם הנידון, כי זכות זה היא זאת שהגנה עליו ולא שום דבר אחר.

בהצלחה - מנשה ישראל