תורה ומדע

היחס למחקרים של חוקרי תנך

  • י"א תמוז התשע"ה

שאלה

שלום. אני סטודנטית באוניברסיטה ובמסגרת קורסי היהדות אני נתקלת בדעות של חוקרים אודות התנך. יש כל מיני טענות שספר משלי מועתק מחכמה מצרית עתיקה (1000 שנה לפני כתיבת במקרא) ועוד שכאלה. קשה לי מאד להכיל את החומר הזה ואני לא יודעת איך להתיחס אליו כי אני מרגישה שיש בזה משהו לא אמוני ומעין האנשה של מקור החיים העל טבעי והיהודי שלנו. מה היחס הנכון לדברים?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,
אכן ישנה מגמה מאוד לא-מדעית לנסות לחפש תירוצים טבעיים לקיומו העל-טבעי של עם ישראל, ונסיונות עקרים להשוות את התנ"ך לדתות אחרות, שאין ביניהם כל מקום אמיתי להשוואה.

חכמת שלמה בספר משלי מכוונת כולה לדת היהודית, להכרת הבורא ועבודתו. בעוד המצרים לא ראו את עיקר חייהם בעבודת האל, ופנו לאלים מתוך בקשת תועלת.
נא ראי כאן נסיון עקר להשוות את התורה לספר המתים המצרי:

ישנה בעיה ללמוד באוניברסיטה רק בגלל החדרת השערות מסוג זה, וצריך להתייחס לדברים אלו בביקורתיות רבה.

נא חפשי בגוגל את האתר "האקדמיה ליהדות", ובה התייחסות רבה לדעות אקדמאיות שמנסות לסתור את היהדות.

בברכה,
דניאל בלס