האם לאחר הפלה טבעית בשבוע 5 הבן שאחריו חייב בפדיון

  • ב' סיון התשע"ה

שאלה

שלום! יש לי כמה שאלות לגבי מצוות פדיון הבן, ואשמח לקבל תשובות מפורטות כולל מקורות. 1. האם אישה שנקלטה להריון שנפל טבעי לא בגרידה בשלב התחלתי (בסביבות שבוע 5) ולאחר מכן נקלטה שוב - האם הנולד יהיה חייב בפדיון הבן? אשמח למקורות ולהסבר מפורט מתי הפלה גורמת לפיספוס המצווה. 2. האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בעניין זה? 3. בטקס עצמו, כשהכהן שואל את האישה את השאלות הידועות וביניהן את השאלה: האם זהו בנך בכורך, שמא ילדת אחד אחר לפניו או הפלת? מה היא אמורה לענות? הרי האמת היא שהיה הריון לפני... ובפרט כשהטקס נערך מול אנשים שחלקם יודעים על איבוד ההריון הראשון. (שלא יהיה מצב של חילול ה׳ או שיחשבו שיש פה ברכה לבטלה וכו׳) בקיצור, אני מאוד מבולבלת ואשמח לקבל תשובות ברורות ומפורטות בעניין. תודה!

תשובה

שלום וברכה

1. חייב בפדיון הבן. רק עובר שכבר נרקמו איבריו נקרא ולד לפטור את הבא אחריו מפדיון הבן.

2. לכל הדיעות חייב לפדות את בנו בברכה.

3. תענה שלא הפילה כי זה עדיין לא היה קרוי עובר ולכן אין זה הפלה.