שאל את הרב - כללי

רפואה בשבת המשך

  • ל' שבט התשע"ה

שאלה

לכבוד הרב בנימין שמואלי שליט"א. --- שלום וברכה בשבת ישנם שני חלקים א. איסור המלאכה - סור מרע. ב. מצוות העונג - עשה טוב. איסור המלאכה לא הותר לצורך עונג ואף אם האדם יסבול בשבת אם לא יעשה מלאכה כלשהיא כגון אלו הרגילים בעישון, אף אם הם סובלים מאוד לא נתיר להם חלילה את העישון כי כאשר האדם עושה מלאכה בשבת הוא מתנתק מקדושת השבת ואז לא שייך כלל עונג שבת הי הוא כבר מנותק מקדושת השבת ועל כן לא התירו לעולם מלאכה לצורך עונג שבת לא מלאכה האסורה מן התורה ואף לא מלאכה האסורה רק מדרבנן. יצויין שרפואה בשבת הותרה אף לא לצורך פיקוח נפש ממש. כל מי שלא יכול לתפקד עקב כאבים או עקב מחלתו, מותר לו לקחת תרופות. בהמשך לתשובתך. 1. הדוגמא של העישון פחות רלוונטית בשאלתי. ברור לי שאדם שמעשן הוא לא מעשן לא כי זה מרפא אותו אלא כי הוא מכור וכי זה מענג אותו. אני התכוונתי לאדם שלדוגמא השרירים שלו תפוסים בשבת, הוא לא מכור למתיחות,הוא זקוק למתיחות כדי להפחית את הכאב (למרות שלא מדובר בכאב כרוני). לכן ברור שגם אם אדם מתענג מצפייה בטלויזיה למשל, וודאי שלא יתירו לו לצפות בטלויזיה אבל זה דברים שונים לחלוטין. 2.הרב כתב שאדם שסובל ולא יכול לתפקד מותר לו לקחת תרופות. אשתמש שוב בדוגמת השרירים התפוסים, נכון אמנם אפשר לתפקד כי לא מדובר במצב סכנה או כאבים עזים אבל בכל זאת הבן אדם סובל... אם הוא יעשה קצת מתיחות הוא יקל על הכאב ועל השרירים. בנוסף לכך, יש תרופות שהבנתי שמותר לקחת כמו למשל כדורי מציצה להקלה בכאבי גרון. ישנם כאבים שניתן להתמודד איתם ולתפקד. קראתי כאן באתר שיש היתר לקחת כדורים במצב של כאב גרון אז מה לגבי זה? זה פחות או יותר דומה לכאבי השרירים. מחילה אם אני נשמעת עקשנית או קשת עורף, חלילה לי להתנגד לדברי התורה והרב היקר, ברצוני לברר את הנושא מכיון שזה מעניין אותי ויחד עם זאת מעניין גם אנשים אחרים שלא כ"כ מקבלים את איסור הרפואה בשבת.

תשובה

לכבוד השואלת,

1. מתיחות קלות מותרת - שאין זה נכנס לגדר התעמלות נמרצת שהיא נראית כרפואה.

2. שרירים תפוסים נחשבים בגדר "מיחוש בעלמא" בשבת; וכל הנגדר כ"מיחוש בעלמא", אינו מתיר לקיחת תרופות.

אמנם, תנועות קלות כמו מתיחות קלה מותרת, ואפילו עיסוי קל יכול להיות מותר, ככל שאין הדבר נעשה באופן ניכר כפעולה רפואית וכגון מה שעושים לכירופרקטיקה או מה שעושים לרפואה כעיסוי או מתיחות נמרצים.

בברכה,

צוות הידברות