מה עדיף לכתוב בראש המכתב ב"ה או בס"ד?

  • כ"א שבט התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, קראתי שהחזון איש בכוונה תחילה נמנע לכתוב בס"ד בראשי מכתבים, ואף סבר שיש בדבר זה איסור מבחינה הלכתית. רציתי לשאול איזה איסור יכול להיות? הרי בבס"ד לא מוזכרת בו האות ה' הרומזת לאל ולכן מותר לזרוק דף זה. מה דעת הרב? האם עדיף לכתוב בס"ד או לא?

תודה רבה.

תשובה

שלום רב,

מותר לכתחילה לכתוב בס"ד בראשי מכתבים, ועדיף לכתוב כך מאשר לכתוב ב"ה.

מקורות: אמנם מובא בספר דינים והנהגות (חלק יורה דעה סעיף יב) שהחזון איש זצ"ל החמיר לגנוז את המילה ב"ה. וגם על הנהגה זו ראה בספר גנזי הקודש (פרק ז הערה יג) שהביא בשם הגר"נ קרליץ שליט"א, שהחזון איש החמיר כן על עצמו בלבד, אך לא הורה כן לאחרים. וכן יעויין בשו"ת יחוה דעת חלק ג' (סימן עח) שהעלה, שמותר לכתוב ב"ה בראשי מכתבים, ושטוב ונכון לעשות כן. וע"ע בשו"ת יביע אומר חלק ג' (חלק יורה דעה סימן ט אות ה). ומכל מקום בספר גנזי הקודש (שם) הביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, ובשם שו"ת בצל החכמה חלק ד' (סימן קה) שאע"פ שמעיקר הדין ב"ה אינו טעון גניזה, אך מאחר ויש בזה מחלוקת אחרונים, המחמיר לגונזו (א"ה, וכן מי שנמנע מלכותבו) תבוא עליו ברכה. וע"ע בשו"ת מגדל צופים חלק ה' (סימן לב).

אכן לעניין כתיבת בס"ד, עד כמה שידוע לא נמצא למי מהפוסקים שסובר שהוא טעון גניזה, ואדרבה בספר גנזי הקודש (שם הערה ט) הביא בשם הגר"ח קניבסקי שליט"א, שאמר, שאין מקום להחמיר ולגנוז את המילה בס"ד. והוסיף, שלכן הקפידו לכתוב בס"ד כדי שלא יהיה שום חשש של ביזוי שם השם. יעויין שם. והלא הגר"ח קניבסקי הוא אחיינו של החזון איש, וידוע שבכל פסקיו נאמן מאוד הוא, ואילו החזון איש סבר כך, לא היה חולק עליו. גם ע"ע בשו"ת אגרות משה חלק יורה דעה חלק ב' (סוף סימן קלח) שסובר מפורש, שהמילה בס"ד אינה טעונה גניזה. ולכן בוודאי שמותר ועדיף לכתוב בס"ד (מאשר לכתוב ב"ה) בראש המכתב כי זה מוסכם לכל הדעות שאינו טעון גניזה. וכן מבואר בשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן תרמ) ובשו"ת נחלת פינחס חלק א' (סימן א אות קו).

בברכה,

הלל מאירס