כיבוד הורים שתי שאלות

  • י"ד כסלו התשע"ה

שאלה

בפי שתי שאלות.

1) האחת היא מה גבוה ממה? כיבוד אב או כיבוד הרב?

ומה קורה כאשר יש התנגשות בין המקרים. לפי הבנתי הקב"ה בחר לשים את אחד הדיברים בעשרת הדיברות את כיבוד אב ואם, איש אביו ואמו תיראו ואת...וכו'

כמו כן ידוע לי על מספר הלכות למשל:אם פלוני יושב אצל רבו ואביו נכנס לא יקום בפניו אלא אם כן רבו חולק לאביו כבוד וקם בפניו.

אז באופן כללי מה גבוה יותר כבוד האב או כבוד הרב?

2) שאלה שנייה: במידה ופלוני עורך ברית לבנו וניצבות בפניו שתי אפשרויות אביו שאינו שומר תורה ומצוות ורבו במי יבחר לשבת סנדק ואם הדבר קשור לכיבוד הורים?

אשמח לתשובות עם הפנייה לסימוכין אם אפשר.

תשובה

שלום וברכה

כך אמרו חז"ל רמב"ם הלכות תלמוד תורה פרק ה

הלכה א
כשם שאדם מצווה בכבוד אביו ויראתו כך הוא חייב בכבוד רבו ויראתו יתר מאביו, שאביו מביאו לחיי העולם הזה ורבו שלמדו חכמה מביאו לחיי העולם הבא, ראה אבידת אביו ואבידת רבו של רבו קודמת לשל אביו, אביו ורבו נושאים במשא מניח את של רבו א ואחר כך של אביו, אביו ורבו שבויים בשביה פודה את רבו ואחר כך פודה את אביו, ואם היה אביו תלמיד חכם פודה את אביו תחלה, וכן אם היה אביו תלמיד חכם אף על פי שאינו שקול כנגד רבו משיב אבידתו ואחר כך משיב אבידת רבו, ואין לך כבוד גדול מכבוד הרב ולא מורא ממורא הרב, אמרו חכמים מורא רבך כמורא שמים, לפיכך אמרו כל החולק על רבו כחולק על השכינה שנאמר בהצותם על ה'.

2. אין לכבד את מי שאינו שומר שבת בסנדקאות בכל מקרה, על כן בוודאי זה מוצא של כבוד לכבד את הרב וכך האב לא נעלב.