מה מותר ללמוד בלילה?

  • י"ד כסלו התשע"ה

שאלה

כותב הבן איש חי בפרשת וישלח כי אין לומר ברכות התורה בלילה אלא עד שיעלה עמוד השחר. וידוע שבלילה אין לומדים מן התורה שבכתב דוגמת מקרא חוק לישראל ואולם מה כן אפשר ללמוד בלילה והאם נכון להתחיל הלימוד אחר חצות הלילה בקריאת תהלים? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. יש להקדים שכל מה שאין לברך ברכות התורה עד עלות השחר, הוא דווקא אם לא קם משנת קבע בלילה, אולם הישן בלילה שנת קבע על מיטתו וקם ללמוד תורה, בין שהתעורר קודם חצות או לאחריו, צריך לברך ברכות התורה קודם לימודו (ראה שו"ת יביע אומר חלק ח' חלק אורח חיים סימן ה).

2. אפשר ללמוד תורה שבעל פה בלילה, ומעיקר הדין מותר גם ללמוד תורה שבכתב בלילה, אלא שלפי הקבלה עדיף להימנע מכך - אם ילמד במקום זה תורה שבעל פה.

3. גם לפי הקבלה אפשר לקרוא תהלים לאחר חצות הלילה (שו"ת יביע אומר חלק ו' חלק אורח חיים סימן ל).

4. להתחיל את הלימוד לאחר חצות הלילה בקריאת תהלים, הוא טוב מאוד, וכמו שנהג דוד המלך עליו השלום (ראה מסכת ברכות דף ג עמוד ב).

בברכה,

הלל מאירס