האם אפשר לעשות התרת נדרים כדי לשמור פחות זמן בין בשר לחלב

  • י"ז חשון התשע"ה

שאלה

אשתי והילדים שומרים 3 שעות בין בשר לחלב האם אני יכול לעשות התרת נדרים ולשמור כמו כל המשפחה?

תשובה

לכבוד השואל,

הדבר תלוי מאיפה מגיע מנהגך עד היום לשמור שש שעות. ואני אסביר.

אם מנהגך עד היום היה דבר שקבלת על עצמך ברצון, וכגון מי שעשה תשובה, וניתן לו על פי הלכה את האפשרות לבחור איזו עדה שהוא רוצה להתנהג כמותם ולהשתייך אליהם  (מכיוון שהוא אינו מחוייב מצד מנהג אבותיו), והוא בחר מעצמו לנקוט זמן שהייה בשיעור המחמיר יותר, אז יתכן שמספיק התרת נדרים;

אבל אם חובת המנהג עד היום נבע מכך שאתה נוהג כמנהג אבותיך, ואתה חלק של קהילה מסוימת בישראל אשר המנהג שם אצל כולם הוא להמתין שש שעות, אז לא יועיל בזה התרת נדרים כדי לפטור מן החיוב של שמירת מנהגי אבותיו, או שמירת מנהגי המקום והעדה שמשתייכים אליו. ואז ישאר החיוב להמשיך ולשמור המתנה של שש שעות וכמו שהיתה עד היום, ולא יעזור לזה ענין של התרת נדרים להתירו ממנהג קהילתו.

בברכה,

רב נחום