האם מותר לתווך דירה בארץ לנכרים

  • כ"ג תשרי התשע"ה

שאלה

שלום, כמתווך דירות באזור יפו והסביבה חלק מלקוחותיי מהמגזר הערבי מוסלמי ערבי נוצרי,ע"פ היהדות האם מותר לי כמתווך לתווך דירות למגזר כזה או אחר? סיטואציות תיווך מוכר יהודי לקונה ערבי מוכר ערבי לקונה יהודי מוכר ערבי לקונה ערבי אכבד כל תשובה של הרב כדי לא לעשות עברה תודה

תשובה

לכבוד השואל,

שאלה ששנויה בהרבה חילוקי דעות שאלת. ולכן הכי טוב שתשאל את הרב המשפחתי שלך לפסוק בשבילכם.

ואם הגיע שאלתך לאתר, אני רק אעיר את מה שמצאתי להדגיש בענין הזה:

במכירת קרקע בארץ ישראל מערבי ליהודי, כמובן שאין שום שאלה, ומותר.

במכירה מערבי לערבי, יש יותר צד להקל ולהתיר:

המהרש"א (גיטין מז, ע"א) דייק מדברי הגמרא,  שאין איסור למכור שדה לגוי, בתנאי שקודם לכן השדה נקנה מאותו הגוי.

- יסוד זה הרחיב הרב שמואל סלנט בשם הרב בעל "ישא ברכה", ולדעתו, קרקע שנקנתה מגוי, אפשר למכרה בחזרה לגוי, לאו דווקא לאותו הגוי, אלא לכל גוי (כך בשו"ת "זכר שמחה" תשובה רי"ד).

במכירה מיהודי לערבי, יש הרבה צדדים לאסור:

1) אם הבית בתוך שכונה יהודית, יש איסור מיוחד למכור מיהודי לגוי, משום שזה גורם בסופו של דבר לפירוד כל השכונה.

דעת הרבי מחב"ד ז"ל והרבי משה פיינשטיין ז"ל שאין ליהודים למכור לשום גוי בשכונה וותיקה שהרבה יהודים גרים שם, מכיון שמכירה כזו גורמת ל"מגפה" של מכירת דירות והגירת היהודים לשכונה שניה, שכרוך בזה גם הפסדים רבים ממוניים לכלל וגם הפסדים רוחניים.

ןאם כן, גם מה שהתירו להשכיר או למכור בין גויים במקרים מסויימים, ההיתר אמור דווקא בשכונה שממילא גרים בה גויים; אולם בשכונה שיש בה יהודים אסור לכו"ע להשכיר או למכור לגוי כשיש חשש שיש שם עוד גויים ועלולה להיווצר אווירה שתפגע ביהודים פגיעה פיזית (שיצטרכו לעזוב את השכונה) או רוחנית (שיגורו בין היהודים ויכול להביא אותם לידי התדרדרות בקיום התורה, או לידי התבוללות רח"ל, וכו).

2) אם המכירה נעשית לגוי שאמונתו הוא בבחינת עבודה זרה, אסור למכור לו שום בית בארץ ישראל.

לרוב הפוסקים, הנוצרים כן נכללים בכלל עובדי עבודה זרה, ואפילו כיום.

דעת הרב עובדיה יוסף ז"ל שאין המוסלמים של היום נחשבים עובדי עבודה זרה.

3) ויש אוסרים כל מכירה של בית לגוי בארץ ישראל, וכדעת הפוסקים  שאיסור "לא תחנם"- שהוא איסור מן התורה של "לא תתן להם חנייה בקרקע" - שייך גם לגבי כל גוי, ולא רק לבי גויים עובדי עבודה זרה.

וזהו נוסח של מודעה שפורסמה קרוב ללפני כעשר שנים :

"הננו לגלות בזה דעתנו, דעת תורה, שאסור למכור קרקע או בית בארץ ישראל לגוי – אפילו שאינו עובד עבודה זרה – או לישמעאלי, ואפילו במקום הפסד גדול ושעת הדחק".

וחתום עליו שזהו דעת הרב חיים קנייבסקי, הרב ניסים קרליץ, הרב אהרון לייב שטיינמן, הרב זלמן נחמיה גולדברג .

~~~

ובכל אופן שאסור, תהיה אסור גם לתווך משום "לפני עיוור" - שמזמין לחבירו את האפשרות לעשות איסור.

והשם יתברך יעזור שתוכל להבין מה ראוי לעשות על פי תורה במצבך, ויהי רצון שנזכה להנצל מכל האיסורים,

בברכה,

רב נחום