אמונה

הכתב האשורי

  • כ"ו אלול התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב שלום רב, כידוע עזרא הסופר שינה את הכתב העברי לאשורי. כיצד נדע שהוא לא שינה גם את תוכן הפסוקים? תודה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

שאלתך מוזרה בעיניי. עזרא לא תירגם את התורה לשפה אחרת, אלא בסך הכל שינה את צורת האותיות. כולם המשיכו לקרוא בספר התורה בדיוק באותו אופן ובאותה צורת קריאה בדיוק.

כמו כן עליך לזכור שעזרא הסופר חי בתקופה מאוחרת לאחר הגלות, עם עוד 24 ספרי תנ"ך מאחוריו, שכולם הועברו במסורה והיו ידועים לעם.
בתקופתו נאמר במפורש שהיו שופטים וכהנים, ואין ספק שידעו את התורה - גם אם המון העם לא דיקדק במצוותיה (לדוגמה גם כיום רוב הציבור בישראל לא יודע שאסור להתגלח בתער, ושזו מצווה מפורשת בתורה. אך הם יודעים על ברית מילה ועל ציצית ועל תפילין ומזוזה ושבת, ומי היה משה רבינו וכו').

שנית, מאות שנים לפני עזרא הסופר כבר היתה קבוצת השומרונים, שקיימת עד היום, והם העבירו את ספר התורה בנפרד.

בברכת שנה טובה,
דניאל בלס