באיזה קרובות משפחה מותר לגעת?

  • כ"ג אלול התשע"ד

שאלה

מי הן הקרובות האסורות בנגיעה והאם יש מצב שיהיה מותר לגעת באחת מהן, ומתי. זה דחוף. מה הדין לגבי נגיעה בעלמא ומה הדין לגבי נישוק וחיבוק. תודה רבה על התשובה

תשובה

שלום רב,

אסור לגעת באחותו לשם חיבה מאז שהיא בת 11, אולם נגיעה שאינה לשם חיבה מותרת בכל גיל, אפילו אם היא נשואה (יעויין שלחן ערוך אבן העזר סימן כא סעיף ז, שו"ת אבני ישפה חלק ב' סימן פט ענף ח, וספר אום אני חומה חלק א' ס"ק תרכח).

אין לגעת באחיינית לשם חיבה מגיל 3 (ראה ספר הליכות שלמה חלק א' עמוד רמב).

דין נגיעה בדודות שווה לנגיעה באישה זרה.

מותר לגעת באמו ובתו ונכדתו, אם אביו ואם אמו, בכל גיל, כולל נגיעה לשם חיבה.

מקורות: נפסק בשלחן ערוך אבן העזר (סימן כא סעיף ז) שמותר לאב לחבק בתו ולנשקה. וכתב הבית שמואל (ס"ק טו) בשם הפרישה, שההיתר הוא אפילו בבתו גדולה. וכן העלה בשו"ת בצל החכמה חלק ג' (סימן יב), ושההיתר הוא אפילו בנשואה ופרסה נדה.

ויעויין חלקת מחוקק (סק"י) שההיתר הוא אפילו בבת בתו. ואמנם בשו"ת אגרות משה חלק אבן העזר חלק א' (סימן ס) וחלק יורה דעה חלק ב' (סימן קלז) פקפק בהיתר של חיבוק ונישוק בין סב לבת בנו. אולם למעשה נוקטים להתיר בזה וכמו שכתבו בשו"ת אז נדברו חלק י"ג (סימן נז אות ה) ובשו"ת שבט הלוי חלק ה' (סימן קצח) ובשו"ת משנה הלכות חלק ד' (סימן קעג) ובשו"ת אבני ישפה חלק ב' (סימן פט ענף ו).

בברכה,

הלל מאירס