מעמד הר סיני ועגל הזהב

  • י"ח אב התשע"ד

שאלה

אם אלוהים התגלה אל העם הרב אנשים (מיליונים במספר ע"פ התנ"ך ורבנים) איך זה שהעם "איבד את אמונתו" ובנה לו עגל זהב במעמד הר סיני שזהו המעמד הכי חשוב שהיה ליהודים מאז ומתמיד? תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה,

זוהי אכן טעות נפוצה.

בחטא העגל - עם ישראל לא עבד "אלוהים אחרים". הרי לאחר יציאת מצרים - מעשה שכזה היה טירוף.

בתורה נאמר שאהרון הכהן בנה את העגל - לאחר שהעם לחץ אותו, וכאשר הצביעו על העגל קראו אליו: "אלה אלוהיך ישראל אשר הוציאך מארץ מצרים" (כך כתוב בתורה). פירוש הדבר שהעם לא כפר חלילה באלוקי ישראל, וגם לא ביציאת מצרים, במהלך חטא העגל.

מה שקרה הוא, שעובדי העגל (שהם הערב רב שיצאו עם בני ישראל ממצרים) ראו שמשה רבינו מתעכב בהר-סיני, ודרשו לבנות עגל מזהב במטרה לעבוד את אלוקים דרכו. כך שהפסל נועד לעבודת אלוקי-ישראל.

החטא החמור היה בכך שלא המתינו למשה רבינו, וגם, שהרי ידעו עוד מימי אברהם אבינו שאסור לעבוד את ה' באמצעות פסלים.

עם זאת, חשוב לדעת שלמעשה רק 3000 איש עבדו את הפסל באופן ישיר, שהרי נאמר בהמשך הפרשה שהרגו את עובדי העגל, ובאותו יום נהרגו רק 3000 איש.
המפרשים מסבירים שאלו היו חלק מהערב רב שיצאו עם בני ישראל ממצרים, כפי שנאמר בתורה על יציאת מצרים.
כל עם ישראל נענש בחטא העגל בגלל של מחו על כך.

בברכה,
דניאל בלס