דין בת ואם בעלות אותו שם ושאלות נוספות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, 1. כיצד יש לבצע את ההבדלה במוצאי יום כיפור? 2. האם יש בעיה עם כך שהאשה והאם נושאות אותו שם? ואם כן, מה לעשות בעניין? 3. האם האמירה "בלי נדר" - ניתן להשתמש בה גם לגבי משהו שהיה בעבר, כלומר לומר אותה כשלא רוצים להתחייב על דבר שקרה בעבר? 4. לגבי פרשת עקידת יצחק: ידוע שהקב"ה יודע מחשבות כל אדם. אם כך, הוא ודאי ידע שאברהם יעמוד בניסיון, ואם כך, מדוע העמידו בניסיון זה? בברכת שנה טובה ומתוקה, ובתודה מראש, הדס

תשובה

שלום וברכה

מברכים בורא פרי הגפן ולאחר מכן בורא מאורי האש על אש שדלק במשך יום הכיפור או על אש שהועבר מנר שדלק במשך יום הכיפורים ולאחר מכן ברכת המבדיל בין קודש לחול עד סוף הברכה כמו בכל מוצ"ש.

2. ראוי מאוד להוסיף שם לאחת משניהם.

3. כן.

4. בראשית כב
(יב) וַיֹּאמֶר אַל תִּשְׁלַח יָדְךָ אֶל הַנַּעַר וְאַל תַּעַשׂ לוֹ מְאוּמָה כִּי עַתָּה יָדַעְתִּי כִּי יְרֵא אֱלֹהִים אַתָּה וְלֹא חָשַׂכְתָּ אֶת בִּנְךָ אֶת יְחִידְךָ מִמֶּנִּי:
וברש"י
 כי עתה ידעתי - מעתה יש לי מה להשיב לשטן ולאומות התמהים מה היא חבתי אצלך יש לי פתחון פה עכשיו שרואים כי ירא אלהים אתה:

יש הרבה מה להאריך בעניין מטרת הניסיונות אבל אצל אברהם יש לנו את דברי רש"י בפשטות.