כיצד מחזירים גזל?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לך הרב, אני בתהליך של קבלה עצמית וחזרה בתשובה.. בעבר עבדתי בכמה עבודות ובצעתי בהם גזל. 1. נתתי אוכל חינם לחברים פתחתי בקבוקי שתייה מתי שבא לי.. במשכורת אחת טעה לי המנהל חשבונות ב2300 שקל..ובטיפשותי התפטטי ולא החזרתי את הגזל. עם הזמן החברה פשטה את הרגל ולא שלמה לי משכורת אחרונה בסך 2000 שקל, כלומר אני חייבת להם 300 ש"ח+ האוכל והשתייה שגזלתי, אך החברה חייבת לי מלא פיצויים ועל הלנת שכר בכל חודש כי עבדתי שם שנתיים והסכום הגיע כבר ל40 אלף שקל, מה שלא קבלתי, מה לעשות האם להחזיר את הגזלה אנונימי או האם זה משתווה לפיצויים ואינני חייבת להחזיר? 2. עבדתי בעוד חברה ששם פתחתי בקבוקי שתייה וחלקתי אוכל לחברים.. אך גם שם הוא חייב לי פיצויים על כמעט 3 שנים ולא שולם לי מעולם שעות נוספות או חופשות, לפי עורך הדין הוא חייב לי המון פיצויים. האם אני חייבת להחזיר עבור האוכל והשתייה? 3. היה אדם שהזמין מנה ב59 שקל ובטעות התבלבלתי והבאתי לו מנה ששוויה 49 והוא לא שם לה, לא אמרתי לבנאדם על התקרית כי פחדתי שיכעסו עליי בעבודה, אין לי מושג מי הוא האדם, איך אוכל לכפר? אני רוצה לחזור בתשובה על הגזלות ולהיות בנאדם טוב יותר אני כבר המון זמן משתדלת להקפיד, אני מרגישה שכסף נעלם לי מהר ואולי זה בגלל הגזלות.. בבקשה אשמח לתשובה לפני ראש השנה. תודה.

תשובה

שלום וברכה

1.2. יש לבדוק את החשבון מדוייק כמה מגיע לך מהמעסיקים לאמיתו של דבר על פי ההלכה ללא ריביות על הלנת שכר וכדו' ולחשב בערך כמה גזלת מהם ולהתקזז.

3. תתני עשרה שקלים לצורכי רבים כבית הכנסת אירגוני זיכוי הרבים וכדו'.

בזכות הקפדתך על איסורי הגזל תזכי לפרנסה בריווח ולהצלחה בכל אשר תפני ולשנה טובה ומבורכת.