נקיונות הפסח.

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

מה פשר העיסוק בניקוי היסודי מהחמץ בתקופת הפסח. כשבעצם החמץ מותר כל ימות השנה, אני צריך להסביר את העניין לבעלי. יודעים שהחמץ מסמל את היצר הרע, ובכל זאת, הרי בכל השנה הוא מותר???.

תשובה

שלום וברכה

טעם הדבר, משום שבתחילת ההויה של עם ישראל, כשהוא בבחינת "עם נולד", יש לנקוט במשנה זהירות בכל דבר של נקיות. הגמרא במסכת שבת (קנט ע"ב) מונה מספר דברים שמותר לעשותם לתינוק בשבת אשר אי עשייתם עלולה לגרום לפיקוח נפש.

אדם מבוגר עוסק ומתקיים מכל מיני עניינים, אך תינוק שזה עתה נולד יש לדאוג לעצם קיומו. הסוגיא של שעת הלידה היא שמירה על עצם החיים.

אם לא תיקבע בו החיות ברגע הראשון, הוא ימות. רק לאחר שקיימת באדם חיות, הוא יכול להתעסק בכל מיני התעסקויות אחרות.

ולכן, כשמגיע חג הפסח אנו עוסקים בבריאת האדם. "אתם קרוויים אדם", יצירת עם ישראל שנתקיימה בצאתנו
ממצרים, מצריכה את כל התנאים של לידה, לדאוג לקיום החיים עצמם.

לכן יש בחמץ איסור של "בל יראה ובל ימצא", והחמץ הוא ה"שאור שבעיסה" - היצר הרע המסית לכל דבר איסור.
הנקיות ממשהו חמץ מחוייבת כ "סטריליות" בשעת לידה.

בכל השבוע הראשון של חיי האדם עיקר תפקידו הוא העיסוק בקביעת עצם מציאות החיים שלו. כך הוא במשל של קיום החיים, וכך הוא בנמשל הרוחני. תחילת ההויה הרוחנית של עם ישראל מחייבת הרחקה גמורה של היצר הרע, ביעור חמץ ממש.

פסח כשר ושמח - מנשה ישראל