אם אדם גזל פעם והוא אינו יודע כמה בדיוק שווי הגזלה והוא מעריך לדוגמא שזה היה 100 שקלים והוא בעצם טעה וזה היה 120 האם בשמים זה נמחל או שהוא יהיה ח?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלוב רב! יש לי שתי שאלות בעניין גזל: 1) אם אדם גזל פעם והוא אינו יודע כמה בדיוק שווי הגזלה והוא מעריך לדוגמא שזה היה 100 שקלים והוא בעצם טעה וזה היה 120 האם בשמים זה נמחל או שהוא יהיה חייב את ה-20 שקל האלה ואפילו יחזור בגלגול להשיב זאת? 2) אם אדם עבד יום אחד שכיר והיה חדש בעבודה הזו ולא הכיר כל כך את מערכת השעות והחוקים ולפעמים הוא ישב בטל ויכול להיות שהוא היה צריך להמשיך לעבוד, ועל יום עבודה הוא צריך לקבל 170 לדוגמא הוא צריך לקחת רק 130 בערך או שהוא יכול לקחת את כל הסכום?

תשובה

שלום וברכה

1. מבואר בספרים שכאשר האדם עושה תשובה שלימה ועושה עד איפה שידו מגעת הקב"ה משלים לו את תיקונו ודואג כבר להשבת הגזל עד לפרוטה אחרונה.

2. הוא יכול לקחת את כל הסכום.

בברכה - בנימין שמואלי