הכל משמים חוץ מיראת שמים, מה פרוש?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד שלום רב, אמרו חז"ל הכל משמים חוץ מיראת שמים, מה הכוונה הכל משמיים? הרי אני בבחירה החופשית מחליט אם ללכת לשיעור תורה או חס ושלום למסיבה, אזי כאן מתבטאת היראה שלי ,אבל יכול להיות שמשמיים אין לי זכויות ימנעו ממני ללכת למקום מסוים? ולמה הכל כבר נכתב בשמיים הרי ידוע שאם אשנה את מעשי אז ישתנה גורלי. תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

ללכת למסיבה או לשיעור תורה זה נגכנס בגדר של יראת משיים ואכן אין כאן התערבות משמיים. כל אחד יכול לבחור להיות צדיק כמשה רבינו או רשע כבלעם.

בענייני גשמיות שאין להם קשר לרוחניות כמו פרנסה וכדו' אין לאדם בחירה והכל בידי שמיים. רק בורא עולם פוסק כמה נרוויח ואף אחד לא יכול להוסיף או לגרוע מפרנסתינו כהוא זה.