משה ואהרן

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד לרב שלום, רציתי בבקשה לדעת אם לא הטעתי את תלמידותיי דברנו על האמרה:" טוב לצדיק וטוב לשכנו". ואמרתי להן שהצדיק-הןא אהרון משה ובניו השכנים-יהודה יששכר וזבולון.אמרתי לתלמידותיי שמה שלמדו מהם להיות גדולים בתורה האם מכולם או רק ממשה?

תשובה

שלום וברכה

אמנם רש"י מזכיר רק את משה הנה רש"י במדבר פרק ג

לח) משה ואהרן ובניו - וסמוכין להם דגל מחנה יהודה, והחונים עליו יששכר וזבולן, טוב לצדיק טוב לשכנו, לפי שהיו שכניו של משה שהיה עוסק בתורה, נעשו גדולים בתורה, שנאמר (תהלים ס, ט) יהודה מחוקקי, ומבני יששכר יודעי בינה וגו' (דה"י א' יב לג) מאתים ראשי סנהדראות, ומזבולן מושכים בשבט סופר (שופטים ה יד):

אולם במדרש מוזכרים כולם מדרש תנחומא פרשת קרח סימן ח

י), אבל דגל של יהודה היה במזרח, ויששכר וזבולון עמו, [שנאמר] והחונים קדמה מזרחה דגל מחנה יהודה (שם שם /במדבר ב'/ ג), וסמוכין להן משה אהרן ובניו, [שנאמר והחונים לפני המשכן קדמה לפני אהל מועד מזרחה משה ואהרן ובניו] (שם /במדבר/ ג לח), לפי שהיו אלו סמוכין לתורה, לכך זכו להיות בני תורה, דכתיב יהודה מחוקקי (תהלים ס ט), [וכתיב] ומבני יששכר יודעי בינה לעתים (דה"א =דברי הימים א'= יב לג), [וכתיב] ומזבולון מושכים בשבט סופר (שופטים ה יד), ודתן ואבירם שהיו שכנים לקרח בעל מחלוקת, לקו ואבדו מן העולם.