מה זה תחנון?-

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ב"ה שלום רב, רציתי לשאול מספר שאלות שעלו בראשי כאשר התפללתי, אשמח אם תוכלו לעזור לי: 1. מה זה תחנון? מתי קוראים אותו ומתי לא (כי הוא משפיע על סדר הקריאה)? 2. אני יודעת שהתחלנו כבר לקרוא "משיב הרוח ומוריד הגשם" במקום "מוריד הטל" האם התחלנו לקרוא בברכות השנים "ברך עלינו" או שנשארים עדין עד הזזת השעון ב"ברכנו השם.." ? 3. בתפילת שמונה עשרה החשובה, פוסעים קדימה ואחורה למקום שלוש צעדים (שמאל-ימין-שמאל) גם לפני שאומרים "השם שפתי תפתח" או רק בסוף לפני "עושה שלום במרומיו"? כי ראיתי שאנשים עושים זאת בבית הכנסת ואני לא ידעתי שעושים כך גם לפני. ואשמח גם להבין מה פשר אותן הפסיעות? מה המשמעות או הכוונה שבהן? אשמח אם תוכלו לענות לי על שאלותיי, תבורכו מן השמיים ושבת שלום.

תשובה

שלום וברכה,

1. תחנון זה "וידוי", שמתוודים על החטאים. תמצאי אותו בסידור אחרי העמידה של תפילת שחרית ומנחה, מתחיל במילים "אנא ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו תבוא לפניך תפילתנו וכו'" ושוב אנו מפרטים החטאים במילים: "אשמנו, בגדנו, גזלנו וכו'". ומסיימים ב13 מידות הרחמים במילים: "ויעבור ה' על פניו ויקרא וכו'".

בימים שמחים המפורטים בסידור לא אומרים את התחנון.

2. בימים אלו ממשיכים לומר "ברכנו". ומתאריך ו' חשוון בלילה, (מיום חמישי שבוע הבא בלילה), מתחילים לומר "ברך עלינו".

3. נוהגים גם לפני תחילת העמידה לפסוע שלוש פסיעות לאחורה ושוב לחזור למקום התפילה ולהתחיל את התפילה.

משמעות הפסיעות בתחילת התפילה, זו תנועה המסמלת שאנו ניגשים כעת להתפלל. ומשמעות הפסיעות בסוף התפילה, שאנו נפרדים מאת ה', שעמדנו לפניו בשעת התפילה.

בברכה,
מנשה בן פורת