סחיטה בשבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שבוע טוב כבוד הרב למה בשבת מותר לסחוט לימון למשל על דג ועל שאר מאכלים / משקאות א סור? והאם מותר לשפוך מים חמים לתוך כוס מים קרים או להפך? האם מותר לפתוח חלון כשהמזגן פועל בשבת? והאם בקילוף ירקות / פירות זה בורר? תודה רבה כבוד הרב.

תשובה

שלום וברכה

על כל מאכל מותר מאחר הלימון נכנס ישר לתוך הדג או כל מאכל אחר הוא לא מקבל שם משקה והואצ נשאר בשם אוכל ומותר לחתוך אוכל לשניים לשים חציו על דג וחציו להשאיר מבחוץ אולם לתוך משקה אסור מאחר ואנו עושים על ידי הסחיטה את האוכל - הלימון למשקה.

מותר לשפוך מים קרים לתוך מים רותחים שנמצאים בכוס אבל אסור לשפוך מים קרים לתוך מיחם שיש בו מים רותחים שהתבשלו בתוך המיחם אף אם המיחם כבוי כעת.

אסור לשפוך מים רותחים מהמיחם לתוך כוס מים קרים.

מותר לפתוח ולסגור חלון בשבת אף אם המזגן עובד.

קילוף פירות וירקות מותר רק סמוך לסעודה. מעיקר הדין מותר להשתמש גם בקולפן.