תרסיס לאף נגד אלרגיה בשבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שאלה לכבוד הרב, האם תרסיס לאף נגד אלרגיה מותר לשימוש בשבת? חשוב לציין שאני לא ירגיש רע אם אני לא השתמש פשוט הרופא המליץ על שימוש יומיומי. והאם יש הסבר מעניין לאלרגיה בספרי חכמים כמו הרמבם כי אני רגישה להמון דברים עצי זית חתולים כלבים ועוד רשימה ארוכה. מחכה לתשובה תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

מאחר ואת בריאה והשימוש הוא רק למניעה, מותר.

2. הרמב"ם מציע הצעות בריאותיות לבעלי גוף תקין, שמבקשים לשמר את בריאות גופם, ולא עבור מי שיש להם ליקוי כזה או אחר מלידה.

אלרגיה נובעת מהפרעה במערכת החיסון, והיא מחלה גנטית-תורשתית. פירוש הדבר שאינה נובעת מליקוי אכילה או תזונה לא נכונה וכדו'.
גוף בעל מערכת חיסון נורמלי יודע להבחין בין חומרים מזיקים לשאינם, ואינו מנסה לדחות כימיקלים בלתי-מזיקים.

גוף בעל ליקוי במערכת החיסון, דהיינו אלרגיה, נלחם בחומרים בלתי-מזיקים ע"י יצירת פריחה, התעשטות, שיעול וכדו', שמטרתם להסיר את החומרים שהגיעו במגע עם הגוף.
אלרגיה, במילים אחרות, היא רגישות יתר של מערכת החיסון. לא קיים פיתרון ידוע לאלרגיה, וישנם נסיונות שונים, כגון ביחס לקרדיות האבק, לגרום לגוף להתרגל למינונים נמוכים של הגורם לאלרגיה, ואז להגביר את המינון. אך גם אז הפיתרון אורך זמן רב, ואינו תמיד עוזר.
בכל נושא יש להיוועץ תחילה אצל רופא משפחה.
אולם אין לדאוג יותר מידי בגלל הנושא, שהרי "כ-12%-25% מאוכלוסיית העולם סובלים מאלרגיה כזו או אחרת".
בברכה,
דניאל בלס