האם מותר לחלל שבת בשביל כיבוד הורים?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב לא מזמן גיליתי, שכיבוד הורים זוהי אחת המצוות הגדולות והחשובות ביותר בתורה, וברצוני לשאול: האם מותר לחלל שבת כדי לקיים מצוות כיבוד הורים, או שמא עדיף לא לכבד את ההורים אך לשמור על השבת? תודה רבה על העבודת קודש וזיכוי הרבים שאתם עושים כאן

תשובה

שלום וברכה,

על ההתלבטות שלך נתנה התורה את דעתה, ולכן נאמר בפסוק (ויקרא יט,ג): "איש אביו ואמו תיראו, ואת שבתותי תשמורו, אני ה'". ללמדך, שלמרות החשיבות העצומה למצוות כיבוד הורים, עדיין אם ההורים מצווים לבן או לבת לחלל שבת, אין לשמוע להורים, אלא "ואת שבתותי תשמורו". ומדוע? הפסוק עצמו נותן את הטעם, במילים "אני ה'". כלומר, כבוד ה' הוא מעל כבוד ההורים, שהרי גם הם בעצמם עליהם לכבד את ה' ולשמוע בקולו. (תלמוד בבלי, מסכת בבא מציעא, דף לב עמוד א).

וזו הלכה פסוקה בשולחן ערוך (יורה דעה, סימן רמ סעיף טו): "אמר לו אביו לעבור על דברי תורה, בין מצוה עשה בין מצות לא תעשה, ואפילו מצוה של דבריהם, לא ישמע לו".

בברכה,
מנשה בן פורת