שמיעת שיעורי תורה - בגדר לימוד תורה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם להאזין להרצאות דרך המסך נקרא שאני מקיים מצוות תלמוד תורה? תודה

תשובה

שלום רב,

גם בשמיעת דברי תורה מקיימים מצוות תלמוד תורה.

מקורות: לפי דעת הגאון מוילנא זצ"ל (ביאור הגר"א אורח חיים סימן מז סעיף ד) שמקיימים מצוות תלמוד תורה גם בהרהור הלב. ע"ש. אם כן פשוט שמקיים את המצווה גם בשמיעה.

וגם לדעת הגרש"ז מלאדי זצ"ל בשלחן ערוך הרב (הלכות תלמוד תורה פרק ב הלכה יב) שצריך ליזהר להוציא בשפתיו ולהשמיע לאזניו כל מה שלומד בין במקרא משנה ותלמוד, אלא אם כן בשעת עיון להבין דבר מתוך דבר. וכל מה שלומד בהרהור לבד ואפשר לו להוציא בשפתיו ואינו מוציא אינו יוצא בלימוד זה ידי חובת ולמדתם אותם וכמו שכתוב לא ימוש ספר התורה הזה מפיך והגית בו וגו'. וכמו בכל המצוות התלויות בדיבור שאינו יוצא בהן ידי חובתו בהרהור אלא אם כן שומע מפי המדבר שהשומע כעונה בפיו. ע"ש. ולכאורה כאן לא שייך לומר "שומע כעונה" שהרי זה מוקלט ואפילו בשידור חי אין זה קולו האמיתי של הרב שמעביר את ההרצאה. מכל מקום מצב כזה של שמיעת שיעור הוא בכלל "אינו יכול להוציא בשפתיו", ובזה גם הוא מודה שמקיימים מצוות תלמוד תורה, וכנ"ל. וע"ע מה שהביא בזה בספר פסקים ותשובות (סימן רמו אות נז והערה 639).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס